Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNB

Gospodarstvo i dalje stagnira, nezaposlenost srušila rekord

'13.07.2012., Zagreb - Sabor je glasanjem o raspravljenim tockama dnevnog reda zavrsio 4. sjednicu. Boris Vujicic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
25.04.2013.
u 10:00

Industrijska je proizvodnja u prva dva mjeseca stagnirala, dok je aktivnost građevinarstva u siječnju tek blago porasla

Gospodarska aktivnost u prvom je tromjesečju 2013. bila niska odnosno stagnira na razini iz prethodnog tromjesečja, navode analitičari Hrvatske narodne banke u najnovijem biltenu. Industrijska je proizvodnja u prva dva mjeseca stagnirala, dok je aktivnost građevinarstva u siječnju tek blago porasla.

Promet u trgovini na malo u siječnju se nastavio smanjivati, uz rekordnu nezaposlenost te inflaciju koja se na godišnjoj razini spustila na 5,9 posto. Negativan trend robnog izvoza započet u prosincu nastavljen je i siječnju, uz pad od 18,3% u odnosu na prosjek prethodna tri mjeseca. Takvim je kretanjima uvelike pridonio pad izvoza brodova i naftnih derivata. Ipak, i izvoz ostale robe smanjen je 9,6%, a najviše prehrambenih proizvoda. I ukupni je uvoz u siječnju nastavio stagnirati, pri čemu je niži uvoz brodova i sirove nafte nadomješten povećanim uvozom ostale robe, posebice sirovina i prehrambenih proizvoda.

Povećanje neizvjesnosti na financijskim tržištima rezultiralo je ponovnim rastom premija za rizik za većinu europskih zemalja s tržištima u nastajanju. U promatranom dvomjesečnom razdoblju najveći porast premije osiguranja od kreditnog rizika (CDS) zabilježen je u Mađarskoj, od 383 bazna boda, a slijedila ju je Hrvatska s porastom od 67 baznih bodova – na 334 bazna boda. Blago su porasle i aktivne kamatne stope poslovnih banaka u veljači, a smanjene su pasivne kamatne stope na štednju. Isključi li se učinak okvirnih kredita stanovništvu, opća kamatna razlika iznosila je u siječnju i veljači 4,21, odnosno 4,31 postotni bod.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije