Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICA POPLAVE

Gasi se tvornica namještaja u Gunji: 'Država nije pomogla'

Tvornica namještaja
Foto: Branimir Bradarić
25.01.2016.
u 18:45

'Plaće, poreze, PDV i sve drugo na vrijeme smo isplaćivali. Od poplave do danas se mučimo, sami više nismo mogli.'

Poslije gotovo 30 godina poslovanja od 31. siječnja tvornica namještaja Amazona u Gunji prestaje raditi. Vlasnik tvrtke preostalim radnicima isplatit će plaće, otpremnine, a moderne strojeve prodati u staro željezo ili na kilogram.

– Jednostavno dalje više ne možemo. Poplava nas je ubila, a poslije nje nitko ništa nije napravio da nam pomogne. Dolazili su u Gunju predsjednici, premijer, ministri, ali bez konkretne pomoći. Nije nas posjetio ni načelnik općine. Ispada da su se svi zajedno s nama igrali – kaže vlasnik tvrtke Haso Kurtović.

Objašnjava kako je glavni uzrok svih njegovih problema poplava iz svibnja 2014. godine kada su mu uništeni strojevi, zalihe, sirovine... Šteta je procijenjena na oko 9,5 milijuna kuna iako je, kako kaže Kurtović, ona i veća.  Od države su dobili 58.000 kuna i još po 25.000 kuna potpore za svakoga zaposlenoga.

– To je smiješno. Pa za kopanje septičkih jama u Gunji je naplaćivano 60.000 kuna. I to pokazuje što se i kako radilo. U obnovu Gunje utrošeno je 500 milijuna kuna, a sad su neke kuće u koje je uloženo i po milijun kuna prazne. Stotine tisuća kuna uložene su u kuće koje su do poplave vrijedile nekoliko tisuća eura. Trebalo je barem 100 milijuna kuna usmjeriti u gospodarstvo pa bismo danas ovdje imali barem 200-300 zaposlenih – ističe Kurtović. Amazona sada zapošljava devet radnika, prije poplave bila su 22, a prije nekoliko godina 60-ak.

Tvrtka i danas ima stalnih 20-30 poznatih kupaca u Hrvatskoj tako da je i plasman proizvedenoga namještaja bio osiguran. Strojevi su bili moderni, elektronički, pa ih je voda uništila. Do poplava su izrađivali tapecirani i masivni namještaj, a poslije poplave izrađivali su samo djelomičnu paletu tapeciranog namještaja.

– Plaće, poreze, PDV i sve drugo na vrijeme smo isplaćivali. Od poplave do danas se mučimo, sami više nismo mogli, a država nije pomogla – kaže Kurtović.

Njegova se obitelj već preselila u Njemačku.

>> Niz je nelogičnosti i nepravde učinjeno na štetu mještana Gunje

Komentara 4

Avatar d-ano
d-ano
22:01 25.01.2016.

,,,,,,,...Bice bolje,,,,,,slavoniju su unistavali stoljecima i nisu uspjeli ,,,,,nece ni ovo nace se neko da to podigne,,,,,,,,usprkos,,,,,,,,politici,,,i poplavi

KN
knezevic3d
08:19 26.01.2016.

sad te neces dobit kad su ovi dosli na vlast sad ce bolni rezovi

SS
sokac sa drave
19:08 25.01.2016.

Nema pomoci Sada vladaju opet nasi i sve mora u kamenjar i na more.Vi ste svoje odradili i dali glasove Herceg Dalmatinskoj Zajednici i nemate se sta buniti.A da niste to uradili slavonski Most-kamenjarac Glavas je bio u rezervi ako slucajno zatreba sto je u stvari i napravio.Probudite se slavonci nema vise Tudjmana sto birate ove sto su nezasitni.Skupite slavonske glasove i onda trgujte kao sto rade pametni Istrijani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije