Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez obzira na krizu

Francuski i njemački BDP rastu zbog snažne potrošnje

kupovina
Boris Ščitar
15.11.2011.
u 12:32

Njemačka i Francuska možda će podleći dužničkoj krizi u četvrtom kvartalu kada počne opadati rast diljem cijele eurozone

Njemačka i francuska ekonomija oporavile su se u trećem kvartalu zbog snažnije potrošnje unatoč tome što se cijela regija priprema za recesiju potaknutu sve jačom dužničkom krizom.

Bruto domaći proizvod u Njemačkoj, inače najvećoj europskoj ekonomiji, porastao je 0,5 posto od prošlog kvartala u kojemu je već bio u porastu od 0,3 posto, objavio je njemački Federalni ured za statistiku.

Francuska ekonomija, inače po veličini odmah iza njemačke, porasla je 0,4 posto u trećem kvartalu nakon što je u drugom pala za 0,1 posto.

Njemačka i Francuska, javlja Bloomberg, možda će podleći dužničkoj krizi u četvrtom kvartalu kada počne opadati rast diljem cijele eurozone, njihovom najvećem tržištu.

Ekonomije Španjolske i Belgije u zastoju su u trećem kvartalu, dok je Portugal u opadanju već četvrti kvartal zaredom.

Prinosi od francuskih obveznica porasli su gotovo jedan postotni bod u dva mjeseca, a talijanski dužnički troškovi prošlog su tjedna skočili na sedam posto, odnosno na razinu na kojoj su Grčka, Portugal i Irska tražili pomoć.

Komentara 2

OB
-obrisani-
13:25 15.11.2011.

EU nece propasti barem neko dogledno vrijeme, ali ako pokusa spasavati euro sa ovim dosadasnjim clanicama u euro zoni onda ce svi zajedno propasti u ponor bez dna kao bivsa Jugoslavija sa dinarom!! Znaci alternativa je izbaciti neke zemlje clanice euro zone vani. Dalje ako bih EU propala kao ekonomska zajednica u sto ne vjerujem nikako sto bih tek bilo od svjetske ekonomije!!

Avatar salaso
salaso
14:04 15.11.2011.

Koliko će trebati našim političkim elitama da dopuste ekonomistima da rade svoj posao... Koliko će nam trebati da zavrtimo kotač ekonomije, povratimo vjeru jedni u druge i ekonomsku moć? Koliko će nam trebati da kao sav ostali normalan svijet uvažavamomo najveće od svih pravila ekonomije.......prvo štalica, onda kućica? Koliko će nam trebati da smanjimo režiju , u našoj državi , ada država ne doživljava poslovanje i poduzetništvo kao kmetiju? Ako nikako drugačije, dabogda nas stranci doveli u red.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije