Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema krize

Europsko nogometno tržište vrijedi 15,7 milijarda eura

David Beckham Wayne Rooney
Reuters
10.06.2010.
u 11:39

Lige petice (Engleska, Francuska, Italija, Njemačka i Španjolska) podigle su u prošloj sezoni svoje prihode na ukupno 7,9 milijarda eura, ističe se u analizi konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte.

Usprkos izazovima u globalnom ekonomskom okružju, nogometno tržište u Europi vrijedilo je 15,7 milijarda eura u sezoni 2008./2009. Lige petice (Engleska, Francuska, Italija, Njemačka i Španjolska) podigle su u prošloj sezoni svoje prihode na ukupno 7,9 milijarda eura, ističe se u godišnjem pregledu financija u nogometu konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte. Bundesliga, Serie A i Liga 1 ostvarile su porast prihoda u sva tri ključna dijela – pravima od TV-prijenosa, utakmicama i oglašavanju.

Sa 2,3 milijarde eura prihoda, engleska Premijerna liga i dalje donosi najviše novca od svih nogometnih liga na svijetu. No, deprecijacija funte od 7 posto u odnosu na euro utjecala je na smanjenje razlike prihoda te lige u odnosu na drugoplasiranu Bundesligu. Razlika u prihodima tih dviju liga iznosi 0,7 milijardi eura. Bundesliga je zabilježila impresivan rast prihoda od 10 posto te njezini prihodi iznose 1,575 milijardi eura, čime je nadmašila prošlogodišnju drugoplasiranu ligu, španjolsku La Primeru. Prihodi španjolske lige iznosili su 1,501 milijardi eura, zahvaljujući pobjedama Barcelone i Madrida, no ukupan prihod ostalih klubova u toj ligi se smanjio. Prihodi talijanske Serie A povećali su se za pet posto te sad iznose 1,494 milijardi eura, zahvaljujući čemu je plasirana ispred francuske 1. lige, čiji su prihodi prvi put premašili jednu milijardu eura.

- Stalan rast prihoda u europskom nogometu pokazuje doista impresivnu otpornost izazovima globalne ekonomske krize. To je dokaz lojalnosti navijača, ali i činjenice da je nogomet i dalje vrlo atraktivan za sponzore i TV-kuće. Najveći izazov koji stoji pred nogometom nije ostvarivanje prihoda, već potreba za boljom kontrolom troškova, posebno kad je riječ o plaćama igrača i cijenama transfera - komentirao je Dan Jones, partner za analizu sportskog poslovanja u Deloitteu.

Plaće igrača u Ligi petice porasle su za šest posto i prvi put premašile pet milijardi eura. U engleskoj i talijanskoj ligi porast plaća nadmašio je stopu rasta prihoda, dok je Bundesliga postala najprofitabilnija europska liga. Operativna dobit njemačkih klubova porasla je na 172 milijuna eura, čime su nadmašili Premijernu ligu. Talijanska Serie A i francuska 1. liga i dalje bilježe gubitke. U Španjolskoj, Barcelona i Real Madrid ostvarili su znatnu operativnu dobit, dok ostatak klubova ima znatne operativne gubitke.

Novi Uefin sustav licenciranja klubova i regulativa o financijskom fair playu, odobren u svibnju 2010., koji se odnosi na ulazak u Uefina natjecanja, zahtijevat će od mnogih europskih klubova uspostavu učinkovitije ravnoteže između prihoda i rashoda. Ključni je dio regulative “točka pokrića” što, u načelu, znači da klubovi neće smjeti potrošiti više no što zarade, nakon što se uzmu u obzir određeni neoporezivi troškovi.

- Novi Uefin sustav licenciranja klubova i regulativa o financijskom fair playu počet će se primjenjivati na financijska izvješća krajem 2012., a sankcija neće biti prije 2013.-2014. godine. To će klubovima dati dovoljno vremena da se prilagode na nov sustav, iako bi naravno bilo mudro početi s prilagodbom što prije. Pored želje za stalnim rastom prihoda, klubovi se moraju usredotočiti i na upravljanje troškovima, koji trebaju biti u ravnoteži s prihodima. Bitno je zadržati fleksibilnost kako bi se moglo pravodobno reagirati u slučaju nepredviđenih promjena prihoda - komentirao je Alan Switzer, direktor za analizu sportskog poslovanja u Deloitteu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije