Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
(Ne)očekivano

HNB odbio etičnu banku

HNB
Marko Lukunić/PIXSELL
18.05.2017.
u 17:40

Unatoč odbijenici, upravitelj Zadruge za etično financiranje Goran Jeras nije demotiviran

HNB je odbio odobriti licencu etičnoj banci, bez prava žalbe, jedino s mogućnošću obraćanja Upravnom sudu. U obrazloženju su navedeni razlozi tehničke naravi, od prigovora da budući članovi nadzornog odbora nisu predali kopiju osobne iskaznice ili potvrdu o nekažnjavanju, članovi uprave nisu u posljednje tri godine imali bankarske edukacije, no prigovora na budući model poslovanja ili nekog drugog fundamentalnog razloga nije bilo.

No, unatoč odbijenici, upravitelj Zadruge za etično financiranje Goran Jeras nije demotiviran i članovima zadruge poručio je kako postoji nekoliko rješenja da se projekt osnivanja etične banke u Hrvatskoj ipak realizira. Jedan od modela koji ćemo razmotriti je osnivanje banke u nekoj od drugih članica EU i osnivanje podružnice u Hrvatskoj za koju nije potrebna suglasnost HNB-a – istaknuo je Jeras.

Na skoroj skupštini zadrugarima će prezentirati novi operativni plan i buduće aktivnosti osnivanja banke. S obzirom da iz HNB-a u proteklom razdoblju nije stigla niti jedna primjedba na predanu dokumentaciju osim molbe za nadopunom pojedinih dokumenata, odluka je prilično iznenađujuća.

Komentara 7

MI
miso
19:32 18.05.2017.

U Hrvatskoj je iznenađenje ako nešto dobro i povoljno bude prihvaćeno. Hrvatska je devastirana država (ako je više i to). ... Pa, sav bi narod odmah prešao u tu banku.

DU
Deleted user
22:28 18.05.2017.

To se moglo i očekivati ... kako je moguće da etička banka bude u RH dajemo prednost onima koji daju kredite za veće kamate.....

DO
dopizdilomi
17:54 18.05.2017.

Znači ovako. Podigneš kredit 80 milijuna za otvaranje banke, kada sve poplaćaš ostati će sigurno 40. Prvi dan izdaš 100 milijuna kredita, normalno u nulama, virtualno, elektronski, na račun tj. novce koje nitko ne vidi i taj broj se samo povećava a vraćaju ti se pravi novci i za godinu dana su drugi dužni tebi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije