Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sud EU

EK prijavio Hrvatsku zbog hipotekarnih kredita

Duško Jaramaz/PIXSELL
28.04.2017.
u 08:45

Direktivom koju Hrvatska nije prenijela u svoje zakonodavstvo želi se zaštititi potrošače od prezaduženosti.

Europska komisija prijavila je Hrvatsku Sudu EU jer nije u svoje zakonodavstvo prenijela direktivu o hipotekarnim kreditima.

Tom se direktivom žele poboljšati mjere zaštite potrošača uvođenjem odgovornog postupanja pri davanju zajmova kako bi se izbjeglo ponavljanje krize s napuhavanjem balona na tržištu nekretnina. Prijava Sudu treći je korak u proceduri kažnjavanja država koje ne prenose ili ne provode zakone EU i u krajnjoj fazi može rezultirati novčanim kaznama.

Direktiva o hipotekarnim kreditima donesena je u veljači 2014., a rok za prenošenje u zakonodavstvo istekao je 21. ožujka 2016. Kako pojašnjavaju u Komisiji, cilj je te direktive da se potrošačima pružaju jasnije informacije nakon uvođenja Europskog standardiziranog informativnog obrasca (ESIS), što će zajmoprimcima omogućiti da bolje razumiju rizike povezane s hipotekarnim ugovorom te da uspoređuju ponude i traže najbolji kreditni proizvod uz najpovoljnije uvjete.

Europskim standardima za procjenu kreditne sposobnosti podnositelja zahtjeva za hipotekarni kredit omogućit će se bolja zaštita najranjivijih potrošača od prezaduženosti. Direktivom se uvode i načela za izdavanje dopuštenja za obavljanje djelatnosti kreditnih posrednika i registraciju.

Kreditni posrednici koji ispunjavaju propise dobit će pristup potrošačima na jedinstvenom tržištu putem režima putovnica. To će zajmodavcima osigurati nove poslovne prilike te će biti korak prema stvaranju jedinstvenog europskog hipotekarnog tržišta, od kojeg se očekuju povećanje konkurentnosti i snižavanje cijena.  

  
Ključne riječi

Komentara 3

Avatar duka4
duka4
09:08 28.04.2017.

mene samo zanima tko će platiti razliku mi ili banke . jel' država to smo mi. jel' već plaćam jedan

CI
cicibela
10:15 28.04.2017.

Kad nas EU spašava od "narodne vlasti" onda je o našim kriminalcima maskiranim u političare, sve rečeno.

Avatar Vuglec
Vuglec
10:53 28.04.2017.

Samo vjerodostojno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije