Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Elektronički sustav koji će spasiti živote mnogih pacijenata

KBC Zagreb
Foto: Promo
1/2
04.12.2018.
u 09:07

Centar za prostate KBC-a Zagreb želi na inovativan način pomoći oboljelim muškarcima u borbi protiv raka prostate

KBC Zagreb, ovogodišnji pobjednik natječaja Moj Zaba Start za inovacije u kulturi i znanosti, osmislio je sustav koji će pomoći liječnicima da standardiziraju, objektiviziraju i poboljšaju liječenje raka prostate. U sklopu ovog projekta, kojem je žiri Zagrebačke banke dodijelio 120 tisuća kuna, KBC Zagreb surađivati će i s njemačkom organizacijom centra za prostatu Der Dachverband der Prostatazentren Deutschlands.

Rak prostate drugi je rak po učestalosti i smrtnosti u muškaraca u Republici Hrvatskoj. Iz tog razloga, ovaj je sustav od iznimne važnosti u borbi protiv zloćudnog tumora. „U RH od raka prostate godišnje oboli preko 2000 muškaraca i prema tome je po učestalosti drugi rak kod muškaraca u RH, iza karcinoma pluća. Od 90-ih godina prošlog stoljeća je prisutan trend porasta broja oboljelih u cijelom svijetu i kod nas. Razlog tome leži u globalnom starenju populacije i poboljšanju dijagnostike“, komentirao je predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb, prof. dr. sc. Željko Kaštelan.

Predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb, prof. dr. sc. Željko Kaštelan
Foto: Promo

Iza nas je još jedan studeni koji je prošao u duhu Movembera, pokreta kojim se, puštanjem brkova, želi podići svijest o raku prostate i na taj način potaknuti sve muškarce da naprave pregled na vrijeme.

Movember je svijetli primjer javnozdravstvene akcije koji pobuđuje interes u velikog dijela javnosti. Iznimno je važno podignuti svijest o svim bolestima, a pogotovo muškarcima za karcinom prostate. Međunarodne organizacija urologa preporučuju testiranje za sve muškarce starije od 50 godina te one starije od 45 godina koji imaju prve rođake kojima je dijagnosticiran rak prostate. Testiranje je brzo, bezbolno i svima dostupno u gotovo svim laboratorijima“, istaknuo je prof. dr. sc. Kaštelan.

U ovaj se elektronički sustav može unijeti neograničeni broj pacijenata te se potom stvoriti elektronička baza podataka dijagnosticiranih i liječenih bolesnika s rakom prostate. KBC-u Zagreb će suradnja sa njemačkom organizacijom centra za prostatu Der Dachverband der Prostatazentren Deutschlands omogućiti razmjenu iskustava i odabir najboljih pristupa pojedinim skupinama pacijenata, temeljenih na velikom broju pacijenata i godinama kliničkog iskustva.

Ovaj će sustav pomoći svim oboljelim muškarcima u borbi protiv raka prostate i time pridonijeti smanjenju smrtnosti, koja je nažalost česta kod ovakvog oboljenja. Predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb također ističe kako će se implementacijom ovog projekta dogoditi veliki iskorak u kvaliteti liječenja i smanjenju smrtnosti uzrokovane rakom prostate - „Karcinom prostate je zbog svoje učestalosti značajan javno zdravstveni problem, stoga ćemo prikupljanjem i analizom podataka te uz praćenje ishoda liječenja nastojati produljiti život našim bolesnicima i povećati im kvalitetu života. “

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije