Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gospodarsko čudo

Ekonomski uzlet na češki način

Prag
Reuters/PIXSELL
22.08.2017.
u 10:30

Politika je napravila sve preduvjete za idealnu investicijsku klimu, a središnja banka odigrala ulogu u izlasku iz krize.

Dok Hrvatska kao i većina drugih europskih država svoj gospodarski uzor gleda u Njemačkoj ili Austriji, jedna druga zemlja koja nam je geografski, ali i mentalno puno bliža bilježi rekordne gospodarske rezultate.

Riječ je o Češkoj koja, prema najnovijim podacima Eurostata, ostvaruje povijesno dobre rezultate.

Raj za investitore

Prema tim podacima Češka je zabilježila najveći rast BDP-a od svoje samostalnosti, čak 2,3% u zadnjem ovogodišnjem kvartalu, a još je zanimljiviji podatak da je u Češkoj broj nezaposlenih najmanji u Europi. Bez posla je u toj zemlji samo 2,9 posto stanovništva što je manje nego u Njemačkoj. Objavljenim podacima vlada u Pragu može biti više nego zadovoljna posebno kada se uzme u obzir da su svi relevantni analitičari predviđali gospodarski rast od skromnih 0,8 posto.

Iako ovi rezultati nekoga možda i iznenađuju, češki gospodarski model posljednjih nekoliko godina, točnije od 2013. godine, kada je ta država izašla iz recesije, bilježi kontinuirani rast i to prije svega zahvaljujući strategiji privlačenja stranih investicija, jačanju proizvodnje, izvoza, ali i potrošnje građana. Posebnu ulogu na tom putu oporavka i rasta češkog gospodarstva odigrala je središnja banka koja je u trenucima krize oslabila lokalnu valutu i time potaknula rast izvoza i domaće potrošnje.

Uz to češka vlada stvorila je idealnu klimu za investitore, ponajviše one iz automobilske industrije pa je tako ove godine proizveden i rekordan broj automobila u Češkoj.

Predvodnik autoindustrija

Samo u siječnju s proizvodne trake izašlo je 130 tisuća novih automobila što je rast od 17 posto u odnosu na godinu prije. Predvodnica je automobilske industrije, naravno, Škoda čiji je vlasnik Volkswagen u tvornicu u Mladoj Boleslavi uložio velik novac, no to se vrlo brzo pokazalo kao odličan potez jer je tvornica samo u siječnju proizvela 76.500 automobila, odnosno 22,5 posto više nego u istom mjesecu 2016. godine.

Škoda nije jedini automobilski gigant u toj zemlji, naime, svoju su priliku prepoznali i drugi proizvođači pa tako i južnokorejski Hyundai u svojoj tvornici u Nošovicama planira dodatno povećati proizvodnju automobila za 13,2 posto na 32.500 komada godišnje. U Hrvatskoj, nažalost, možda još uvijek postoji pomalo podcjenjivački pogled na Češku i njihove državljane koji se u kolektivnoj svijesti i dalje najviše pamte kao turisti na jadranskoj obali s osebujnim frizurama i modnim izričajem u lošim automobilima i s prtljažnicima punim hrane.

No, Češka je već puna dva desetljeća daleko od tih predrasuda, rastuće gospodarstvo s pametnom strategijom razvoja u koju se možemo samo ugledati.     

Komentara 2

BE
belimo
12:29 22.08.2017.

Pred cca 100 g Češka je bila među najrazvijenijim zemljama na svijetu, ako ne i prva. Koliko bi tek sada bili razvijeni da nije bilo Hitlera i Staljina?? Ipak su im u genima ostale radne navike i za razliku odod nas oni RADEE!! I to "punom parom",gotovo nema nezaposlenih,nema tajkuna Hr tipa, najmanje opterećenje na plaću u EU i najjaći srednji sloj. Nije ni kod njih sve idealno ali oni su dokaz da se u cca 30 g može napraviti ČUDO u razvoju privrede i standarda za narod. 80 ih godina na nas su gledali kao da smo amerikanci i zavidili na slobodi koju smo imali u odnosu na njih. A sada....prvo moramo vratiti Todorove dugove,uhljebiti neuhljebljene, platiti visoke mirovine svim mogućim i nemogućimadužnosnicima i zaslužnim građanima a najmanje radnicima itd. Tu napredka NEMA ni u 100 godina....

PR
prarvat
12:24 22.08.2017.

ma što će nama dobra ekonomija kad još imamo puno posla oko naziva ulica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije