Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izlazi iz pbz-a

EBRD dosad
 u Hrvatsku 
uložio 3,1
 milijardi eura

PBZ
Foto: Željko Lukunić/PIXELL
12.06.2015.
u 16:45

Više od dvije trećine ulaganja EBRD-a usmjereno je u privatni sektor

Nakon trinaest godina Europska banka za obnovu i razvitak izlazi iz vlasništva nad drugim po veličini kreditorom u Hrvatskoj, Privrednom bankom Zagreb. Svoju petinu vlasništva prodat će talijanskoj Intesi SanPaolo, većinskom vlasniku PBZ-a koji time zaokružuje vlasništvo na gotovo 97,5 posto.

EBRD izlazi na temelju ranije ugovorene ‘put’ opcije koja mu omogućuje prodaju udjela od 20,8 posto, a transakcija bi se trebala zaključiti 16. lipnja, priopćili su iz londonskog sjedišta banke na čijem je čelu Suma Chakrabarti. Europska razvojna banka u PBZ je ušla u drugoj rundi privatizacije 2002. kada je zajedno s talijanskom Intesom sudjelovala u potpunoj privatizaciji provođenjem restrukturiranja. Tri godine kasnije EBRD je uložio dodatna 53 milijuna eura čime je ukupna investicija u PBZ dosegnula 167 milijuna eura.

Otvoreni PBZ-u

- Odlučili smo prodati svoj udio u Privrednoj banci Zagreb zbog uspješnog razvoja banke unutar Intesa SanPaolo grupe. Kao dioničar EBRD je bio u mogućnosti doprinijeti dobrom poslovanju PBZ-a i zadovoljni smo rezultatima - rekao je direktor za financijske institucije Nick Tesseyman. Dodao je da ostaju partner PBZ-u i da su ga spremni dodatno financirati. Dugogodišnji čelnik PBZ-a Božo Prka izrazio je zahvalnost EBRD-u na dugogodišnjem strateškom partnerstvu i povjerenju.

Od početka poslovanja u Hrvatskoj 1991. EBRD uložio više od 3,1 milijardu eura u više od 170 projekata. Trenutačna vrijednost portfelja u Hrvatskoj doseže 1,3 milijarde eura, a više od dvije trećine investicija usmjereno je u privatni sektor. Osim klasičnog kreditiranja, Europska razvojna banka ušla je u vlasništvo niza domaćih tvrtki. Premda je u takvim slučajevima izlazak predviđen načelno unutar pet godina, to se često protegne i na desetak i više, kao u slučaju PBZ-a. U banci kažu da ne forsiraju izlazak iz tvrtki, već da to ovisi o prilikama na tržištu.

Brojni aranžmani

– Uvijek se na početku dogovorimo kako i kada planiramo izaći. Podravka i Pliva, koje su bile među prvim equity investicijama i iz kojih smo izašli prije desetak godina, ujedno su i primjeri uspješnih equity investicija – kaže direktorica EBRD-a za Hrvatsku Vedrana Jelušić Kašić.

No, bez obzira na prirodni izlazak iz vlasničke strukture, banka nastavlja pratiti razvoj tvrtke ili financijske institucije, ovisno o potrebama projekta i razvojnoj strategiji. EBRD je tako iz vlasništva Podravke izašao 2003., što je dogovoreno još 1998., no i dalje stoje uz koprivničku kompaniju pa su lani sudjelovali u sindiciranom kreditu u iznosu od više od 70 milijuna eura.

Inicijalnim ulaskom u kapital Agrokora u 2006. godini EBRD je imao osam posto udjela koji se postupno smanjivao pa je danas on na dva posto. Kao primjer dugogodišnje uspješne suradnje Jelušić Kašić ističe aranžmane s Atlantic grupom.

– Prošle godine podržali smo gradnju nove tvornice energetskih pločica u Novoj Gradiški. U ožujku ove godine smanjili smo svoj vlasnički udio prodajom 2,55 posto vlasničkog udjela kako bismo pomogli daljnjem povećanju likvidnosti dionica povećanjem njihove količine na tržištu – kaže. EBRD je i dalje vlasnik 5,98 posto Atlantica, što je tržištu signal povjerenja banke u buduće planove kompanije Emila Tedeschija.

Tijekom 2013. EBRD je u Hrvatsku uložio oko 288 milijuna eura u 19 projekata, a sličan ritam nastavio se prošle godine s uloženih 297,5 milijuna eura u 21 investiciju. Gledano povijesno, najviše novca, ukupno 386 milijuna eura, uloženo je 2010. godine u 13 projekata pa je primjetan trend pada prosječne veličine investicija, dok se broj manjih ulaganja povećava.

>>Zapadna Europa bježi od kredita, više financiranja obveznicama

>>EBRD odobrio Raiffeisen Leasingu 25 mil. € kredita

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije