Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulaganje

EBRD dao najveći zajam u RH Ini za modernizaciju dviju rafinerija

rafinerija sisak
arhiva VL
08.09.2010.
u 14:34

Prva faza ulaganja u sisačku rafineriju bit će gotova u zadnjem tromjesečju ove godine, a riječke za nekoliko mjeseci, kažu u Ini.

Ina je od EBRD-a dobila zajam od 210 milijuna eura (60 milijuna daju Cordiant i ICF-Debt Pool) za financiranje modernizacije rafinerija. Riječ je o novcu za dovršetak prve faze modernizacije rafinerija Sisak i Rijeka nužne zbog dostizanja kvalitete proizvoda u EU, ekostandarda, bolje energetske učinkovitosti... Zajam je dan na sedam godina uz poček od 18 mjeseci. Prva faza modernizacije rafinerije Sisak trebala bi biti gotova u zadnjem kvartalu 2010. godine, a riječke rafinerije u kojoj se grade tri postrojenja trebalo bi biti gotovo u idućih nekoliko mjeseci. Predsjednik uprave Ine Zoltan Aldott kaže kako je u modernizaciju rafinerija do sada ( tj. bit će do kraja 2010. godine) uloženo oko četiri milijarde kuna. Lani je pak investirano 1,3 milijarde kuna. 

– U drugoj fazi modernizacije odlučit ćemo, ovisno o potrebama i zahtjevima tržišta, koje će se vrste goriva u njima proizvoditi – rekao je jučer Aldott. EBRD je pak zajam dao bez zahtjeva za dodatnim jamstvima ili osiguranjima što je protumačeno kao znak povjerenja te banke u Ininu financijsku stabilnost.

– Ovo je dosad najveći EBRD-ov financijski projekt u Hrvatskoj. On će dugoročno podržati rast Ine i transformaciju te kompanije u vodećeg igrača na naftnom i plinskom tržištu u Jugoistočnoj Europi – poručio je Kevin Bortz, EBRD-ov direktor za prirodne resurse. U Ini ističu kako je na modernizaciji rafinerija bilo zaposleno 180 kompanija i 3800 radnika, a sada na tome radi 61 tvrtka i 700 radnika

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar mmelcic
mmelcic
15:35 08.09.2010.

Dežurna mantra svih vlada RH je tzv. \"modernizacija rafinerija\" iako bi trebalo najozbiljnije razmisliti o njihovu zatvaranju jer su neekonomične. EBRD ne uspijeva naći bolje projekte u RH (zašto?), pa se upušta i u ovaj \"futile exercise\". Ipak za bankeke se ne brinem, one se uvijek za sebe najbolje pobrinu.

OB
-obrisani-
16:05 08.09.2010.

Ina nije više Hrvatska firma več mađarska---to mađari dižu kredite a sigurno su pod garanciju vračanja kredita stavili ininu imovinu!

KU
kukuriku
18:31 08.09.2010.

eko,...od kada je tovaris´-Pucín ..strateski partner INA-MOLa....\"$oldi, ka smecá...\" ..samo nasí \"slavni\" istrazívaci novinarcéki nesmiju nista pisati,...jer....noga u dupe...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije