Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Atlantic grupa

E. Tedeschi: Oduševljen sam kako su nas primili u Sloveniji i Srbiji

tedeschi emil, atlantic grupa (1)
Žarko Bašić/PIXSELL
22.07.2010.
u 17:37

Uspješno je provedena dokapitalizacija kojom je kompanija prikupila 605 milijuna kuna, novi dioničar postao je engleski EBRD sa 8,53 posto udjela, njemački DEG povećao udio na 8,49%.

Atlantic grupa s uspjehom je provela dokapitalizaciju kojom je kompanija dobila novu vlasničku strukturu te Europsku banku za obnovu i razvitak kao novog dioničara. Nakon jučer predstavljene dokapitalizacije u Zagrebu, EBRD se ističe kao drugi najveći dioničar Atlantica sa 8,53 posto udjela, a Njemačko investicijsko-razvojno društvo DEG povećalo je svoj udio na 8,49 posto vlasništva. Najveći pojedinačni dioničar ostao je Emil Tedeschi sa 50,2 posto dionica, a u postupku dokapitalizacije prikupljeno je 605 milijuna kuna.

EBRD je u dokapitalizaciji, koja je bila nužna zbog preuzimanja slovenske Droge Kolinske, sudjelovao sa 27,6 milijuna eura, a DEG sa 10,35 milijuna eura. EBRD je u vlasništvu 61 države, EU i Europske investicijske banke, a u Hrvatskoj upravlja portfeljom od 1,2 milijarde eura. DEG je dio KfW bankarske grupacije koja je u vlasništvu savezne vlade i saveznih njemačkih država te upravlja sa 1,4 milijarde eura.

– Sudjelovanjem dviju najvažnijih europskih razvojnih institucija u dokapitalizaciji, Atlantic grupa potvrdila je status stabilnog partnera koji uživa povjerenje međunarodne financijske zajednice. Ponosni smo što smo i dokapitalizacijom učvrstili položaj jedne od odabranih kompanija čija vlasnička struktura okuplja sva četiri obvezna mirovinska fonda u RH, i to među prvih 10 dioničara. Zadovoljni smo jer su najrelevantniji investitori prepoznali Atlantic kao dobru priliku za ulaganje, a akviziciju Droge Kolinske kao razboritu strategiju dugoročna razvitka kompanije – kazao je Tedeschi.

Lindsay Forbes iz EBRD-a kazao je da je ulazak u vlasničku strukturu za banku iznimno bitan, a u Atlantic su uložili jer su prepoznali ulaganje u ljude i razvijanje proizvoda i brendova.

– Već 16 godina vjerni sam potrošač cedevite – kazao je Forbes. Karl Weinfurtner iz DEG-a vidi veliki potencijal u Atlanticu.

– Atlantic grupa priča je o velikom uspjehu. U njoj vidim potencijal rasta koji bi uskoro mogao narasti na milijardu eura godišnjih prihoda – kazao je Weinfurtner. Direktor Atlantica, Tedeschi, priznao je da je strahovao kako će akvizicija biti prihvaćena u Sloveniji i Srbiji.

– Izvanredno su nas primili u Sloveniji, Srbiji i drugim zemljama iako smo se plašili kako će nas ondje primiti. Ni prije nisam skrivao sreću, a još sam pozitivniji nakon dva tjedna kad smo obišli sve lokacije koje smo preuzeli – kazao je Tedeschi.

Komentara 24

DU
Deleted user
18:02 22.07.2010.

Nije problem kako su NJIH primili u Srbiji odnosno Sloveniji nego kako će se pozicionirati slov. odnosno srbijanske robne marke nakon take over-a. Drugim riječima, on je kupio grozd samo regionalno značajnih robnih marki i sada ovisi o milosti kupaca - primjerice, da li će srbijanski potrošači i dalje kupovati \"Smoki\" kao i prije, znajući da je \"Soko\" iz ruku D K prešao u hrvatske ruke. Analogno, samo iz suprotnog smjera vrijedi i za \"Cockta\" te još niz brandova. Njemu je baš regionalno tržište presudno jer je ugrizao daleko iznad svojih mogućnosti, a ako reakcija kupaca bude negativna - bit će mu kuku-lele...

DU
Deleted user
18:53 22.07.2010.

@mikro.. kupce interesira ponajvise cijena. nas isto. kakve veze ima da li je to hrvatska tvrtka ili slovenska, kupca interesira samo odnos kvalitet/cijena. tko tako ne radi, nek se boji gladi.

OB
-obrisani-
21:40 22.07.2010.

A da se u tom svom oduševljenju odseliš za stalno u Sloveniju ili Srbiju, jer mi imamo sasvim dosta svojim \"uspješnih\" primitivaca ! Naravno prije nego eventualno odjebeš trebaš srediti dugove koje imaš u Hrvatskoj !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije