Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
100. obljetnica

Đuro Đaković i danas je sinonim za kvalitetu i pouzdanost u svijetu

Slavonski Brod: ​Š​ime Strikoman​ snimao milenijsku fotografiju s​ likom Aleksandra Ehrmanna
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/4
01.09.2021.
u 16:55

Iako Slavonski Brod početkom 20. stoljeća nije bio potpuno industrijski nerazvijen, nego je imao cijeli niz manjih ili većih industrijskih pogona, utemeljenje tvornice strojeva, mostova i vagona zauvijek je izmijenilo gospodarsku, ali i socijalnu i društvenu sliku grada koji je i danas prepoznatljiv kao mjesto u kojem je sjedište Đure Đakovića

Ova je godina iznimno značajna za metaloprerađivačku tradiciju u Slavonskom Brodu, gradu koji je i u bivšoj državi važio za jedno od glavnih industrijskih središta. Naime, 1921. godine u tadašnjem Brodu na Savi osnovana je Prva jugoslavenska tvornica vagona, strojeva i mostova. U povodu 100. obljetnice osnutka brodskog metalskog diva, poznati hrvatski fotograf Šime Strikoman danas (utorak) je u sklopu ciklusa "Milenijska lica" na središnjem gradskom trgu Ivane Brlić-Mažuranić snimio portret Aleksandra Ehrmanna, veleindustrijalca zaslužnog za osnivanje tvornice i neizostavne figure u povijesti metaloprerađivačke i drvne industrije u Slavonskom Brodu između dva svjetska rata.

- Nakon fotografije snimljene u čast 95. obljetnice Đuro Đaković Montaže, ovo je moja druga milenijska fotografija u Slavonskom Brodu. U njeno nastajanje uključili smo oko 150 ljudi koje sam, zajedno sa zgradom i znakom snimio s 15 metara visine kamo me podigla dizalica. Drago mi je što se u sklopu mojih projekata mogu obilježiti i tako važne obljetnice, a povijest sačuvati od zaborava - kazao je Strikoman.

Iako Slavonski Brod početkom 20. stoljeća nije bio potpuno industrijski nerazvijen, nego je imao cijeli niz manjih ili većih industrijskih pogona, utemeljenje tvornice strojeva, mostova i vagona zauvijek je izmijenilo gospodarsku, ali i socijalnu i društvenu sliku grada koji je i danas prepoznatljiv kao mjesto u kojem je sjedište Đure Đakovića. Doduše, prilikom postavljanja kamena temeljca malo je tko mogao pomisliti da će se metaloprerađivačka djelatnost u tom gradu održati čak stotinu godina.

- Stvar je počela iz čiste potrebe. Aleksandar Ehrmann je bio vlasnik Slavonije drvne industrije i njihova potreba i kapital koji su imali bila je inicijalna kapisla za osnivanje metaloprerađivačkog kompleksa u Slavonskom Brodu - pojasnio je Darko Katić, član organizacijskog odbora za proslavu jubileja.

Krajem 1945. godine tvornica je zapošljavala 1330 radnika, da bi 1986. godine taj broj narastao na čak 16.339. Današnje ime "Đuro Đaković" tvornica nosi od 1947. godine. Unatoč poteškoćama u koje je zapao, svi u gradu uvjereni su da će slavonskobrodski metalski gigant preživjeti svoju 100.obljetnicu. U krugu Industrijske zone Đuro Đaković danas radi 16 "živih" tvrtki s više od 5,5 tisuća zaposlenih. Neke od tih tvrtki, poput ĐĐ Montaže i TEP-a, vrlo su kvalitetne i odlično ustrojene, a njihovi radnici rade na gradilištima širom Europe.

- Na svjetskom tržištu Đuro Đaković i danas znači sve ono što ne znači u Hrvatskoj. To je brend i sigurno daje određenu prednost vezano za našu konkurenciju. Đuro Đaković je sinonim za kvalitetu, termine, za pouzdanost i mi smo sigurno partner za dugoročnu suradnju, što strani partneri prepoznaju - istaknuo je Drago Čugura, predsjednik Uprave ĐĐ Montaže, vodećeg hrvatskog montažera energetskih, petrokemijskih i industrijskih postrojenja s gotovo tisuću radnika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije