Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOSPODARSTVO

Državni protekcionizam zbog straha od kineske i američke konkurencije

Angela Merkel
Foto: DPA/Pixsell
25.03.2019.
u 11:12

Tržište ne može sve riješiti, stav je njemačke državne politike koja osniva Državni investicijski fond s ciljem da ključne tvrtke poput Siemensa i DB-a zaštiti od stranog preuzimanja.

Temeljna premisa kapitalizma da se tržište sposobno i treba samoregulirati u Njemačkoj je – izvisila. Nakon što je u veljači savezni ministar gospodarstva i energetike Peter Altmaier u sklopu “Nacionalne industrijske strategije 2030.” predložio osnivanje državnog fonda koji bi djelomično nacionalizirao strateški bitne tvrtke, ta se ideja sada tretira kao – gotova stvar.

Do kraja godine trebao bi biti gotov zakon koji će definirati osnivanje fonda i način njegova djelovanja, no ako će se legislativa zasnivati na Altmaierovu dokumentu koji je, kako je naglasio, pisao s velikom ljubavlju, već je sad jasno da su u fokusu državnog protekcionizma ključni industrijski sektori: čelik i aluminij, kemijski i sektor proizvodnje i projektiranja strojeva, optika, automobilski i sektor medicinske opreme, zelene tehnologije, vojna industrija, zrakoplovstvo i trodimenzionalno printanje, a poimence su spomenute kompanije čiji opstanak nikad ne smije doći pod upitnik: Deutsche Bank, Thyssenkrupp, Siemens, kao i proizvođači automobila.

Industrija 23 posto BDP-a

Za gospodarski je rast u Njemačkoj, koliko ni u jednoj drugoj europskoj zemlji, presudna industrija: njezina je participacija 23 posto, otprilike koliko u Hrvatskoj turizam, što je ministar gospodarstva nazvao i blagoslovom i prokletstvom. Ovaj je potez usmjeren ponajprije protiv konkurencije iz Kine i SAD-a koji se međusobno nadmeću, ali su se za europsko gospodarstvo iz partnera prometnuli u “vanjskog neprijatelja”. U posljednje se vrijeme spominje i diskriminacija europskih tvrtki na kineskom tržištu. Nijemci se najviše boje negativnih aspekata digitalizacije i umjetne inteligencije.

No, ovo je zasad više anticipiranje “virtualnih” opasnosti: vlasničke udjele vrijedne 20 milijardi dolara u Deutsche Banku, Siemensu, Volkswagenu, Hochtiefu i SolarWorldu već ima državni stabilizacijski fond QIA iz Katara. Katar, najveći izvoznik ukapljenog zemnog plina na svijetu, što je i izvor financiranja fonda, najavio je širenje ulaganja u Njemačke srednje tvrtke jer, kažu, vjeruju u njemačko gospodarstvo unatoč gubicima na DB-u i SolarWorldu. Tako, s jedne strane, jedan državni investicijski fond ulaže u kompanije druge države, a druga ga osniva da bi se od toga štitila krene li – “prekomjerno granatiranje” u kojem ne bi više imala kontrolu utjecaja na domaće gospodarstvo. Kontrolu razvoja Altmaier želi zadržati u domaćim rukama, a podršku mu očito daje i kancelarka Angela Merkel.

– Svijet u ovom trenutku proživljava nevjerojatno ubrzanje na području inovacija. Dosadašnji proizvodni procesi i čitave industrije trebali bi zamijeniti nove tehnologije. Postoje tehnologije koje dugo nismo uzimali ozbiljno, država ima i pravo i obvezu podržati i pomoći – zaključio je ministar za Deutsche Welle. Plan je, nakon preuzimanja koja bi se dogodila u iznimnim situacijama, udjele prodati privatnom sektoru. Njemačkom, naravno.

Ina – ogledni primjer

Iako hrvatska industrija nalikuje “elementima u tragovima”, to nas ne opravdava u strategiji “nit’ brige nit’ pameti”. Primjer Ine pokazuje koliko pažnje dobrog gospodara ulažemo u upravljanje strateškim resursima kojih se države u pravilu ne odriču. Uz energetiku, u državnim rukama u većini zemalja koje odgovorno upravljaju svojom imovinom, ostaju i ceste, željeznice, aviokompanije, telekomi i komunalne tvrtke, uz naglasak na gospodarenje vodama i vodoopskrbom. Njemački primjer pokazuje da u taj segment svrstavaju i financije, unatoč svim dubiozama DB-a.

Hrvatska ne samo da tek oko 5 posto bankarskog sektora ima u državnim rukama nego je više od 90 posto u stranom vlasništvu. U Hrvatskoj su se ideje osnivanja državnog fonda uglavnom svodile na neambiciozne “venture capital” pokušaje za startupove, dok su ispod radara preuzeti cijeli gospodarski sektori. Usto je loše upravljanje u državnim kompanijama, uz toksično uplitanje politike, hranilo antagonizam prema ideji državnog gospodarenja imovinom.

Premijer o Zakonu o financiranju stranaka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije