Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CILJEVI

Donosimo prve detalje akcijskog plana Hrvatske i Njemačke

Angela Merkel i Andrej Plenković nakon konferencije razgovarali na balkonu
Foto: Steffen Kugler/DPA/PIXSELL
1/3
14.03.2019.
u 13:52

Stvaranje akcijskog plana za suradnju Hrvatske i Njemačke dogovorili su hrvatski premijer Andrej Plenković i njemačka kancelarka Angela Merkel na sastanku u Berlinu lani u kolovozu

Suradnja ministarstava unutarnjih poslova i ministarstava obrane Hrvatske i Njemačke apostrofirana je kao prioritetna u sklopu akcijskog plana o suradnji između dviju država koji su u Berlinu prošli tjedan potpisali ministri vanjskih poslova tih dviju država, Marija Pejčinović-Burić i Heiko Maas.

Plan sadrži 10 točaka i daje institucionalni okvir za suradnju resora dviju država koji će s jedne strane olakšati izravnu suradnju, a s druge je politički signal da su odnosi partnerski i bez otvorenih pitanja. Nakon konzultacija, sastanaka, bilateralnih posjeta i susreta na raznim forumima, koji su se intenzivirali za ove Vlade, kad je i počelo obnavljanje zapuštenih odnosa s Njemačkom, identificirana su područja suradnje, a sada je red da veleposlanici dviju država i spomenutih ministarstava kao neka vrsta koordinacije prouče i odrede kojim bi se konkretnim projektima plan provodio, a potom bi se u određenim vremenskim intervalima ocjenjivalo učinjeno.

Viša razina suradnje

– Ministri su već na sastanku u Berlinu razgovarali da bi MUP i MORH bili prioriteti. To ne znači da dosad ne surađuju, ali ovo je dizanje suradnje na višu razinu. Također, ministri su se dogovorili da se krene s projektima kod kojih će se odmah vidjeti konkretna korist za obje države – kažu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

U Ministarstvu unutarnjih poslova pak kažu da je već sad suradnja s njemačkim kolegama intenzivna, a da akcijski plan, između ostalog, pomaže da se identificiraju i dodatne točke suradnje koje su dosad možda dobivale manje pozornosti.

– Mi smo istaknuli suradnju u upravljanju migracijskim tokovima, gradnju kapaciteta za zaštitu vanjske granice EU i nastavak bilateralnih razgovora i suradnje kad je riječ o članstvu u Schengenu. Definirali smo da bismo svakako radili na tješnjoj operativnoj suradnji i razmjeni stajališta, posebice o sigurnosnim pitanjima, i jačali suradnju kriminalističkih policija. Njemačka je odigrala značajnu ulogu u stvaranju onog što je danas interventna policija, pa i u tome želimo daljnju suradnju, što se odnosi i na specijalnu policiju, kao i na suradnju u policijskoj edukaciji, odnosno u izgradnji policijskih snaga – kažu u MUP-u.

Bolja ulagačka klima

Uz suradnju u području unutarnjih poslova i pravosudnu suradnje, u akcijskom planu izdvojen je sektor obrane, posebice suradnja između oružanih snaga u sklopu NATO-a i u kontekstu zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU. Veliko područje je i vanjska i europska politika, budući da Njemačka i Hrvatska, jedna za drugom, predsjedaju Vijećem EU, i to nakon formiranja novih institucija EU te je potrebno odrediti prioritete i red kojim će se stavljati na zajedničku agendu, poput, primjerice, reforme sustava azila.

U sklopu te točke radit će se na jačanju zajedničke vanjske i sigurnosne politike, obrambene politike te na konzultacijama o pitanjima jugoistočne Europe. U gospodarstvu će se usredotočiti na ostvarenje hrvatskog ulaska u eurozonu, poboljšanje ulagačke klime i poticanje ulaganja, potom na suradnju u područjima energetike, proizvodne industrije i prometa. Posebna je točka istraživanje, kultura, obrazovanje i sport, kao i održivi razvoj, klima, energetika i okoliš te zdravstvo i parlamentarna suradnja.

Hrvatska već ima akcijski plan s Francuskom, a i Njemačka ga je potpisala s nekim državama. Stvaranje akcijskog plana dogovorili su hrvatski premijer Andrej Plenković i njemačka kancelarka Angela Merkel na sastanku u Berlinu lani u kolovozu. Tom je prigodom Plenković kazao da u Njemačkoj postoji mnogo zainteresiranih za ulaganja, pogotovo u energetskom sektoru, i to za greenfield ulaganja, što bi akcijskim planom bilo olakšano.

Odnosi Njemačke i Hrvatske godinama su bili zapušteni, a najnižu su razinu dosegnuli za Vlade Zorana Milanovića, i to zbog lex Perković i sukoba zbog investicija, ali i zato što Njemačka nije bila u fokusu hrvatske vanjske politike koja je tada više gledala prema Londonu. No dolaskom Vlade Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović ponovno se počelo raditi na dijalogu pa se pomaci i vide. Jedan je od dokaza tomu što je premijer Plenković lani otišao u Berlin na sastanak s kancelarkom Angelom Merkel, koja je za to imala samo riječi hvale, a u Hrvatsku ovaj mjesec dolazi i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier.

 

Komentara 73

BO
Bojance
14:25 14.03.2019.

Ako necemo s Njemackom suradjivati, s kim cemo? Potratili smo skoro cijelo desetljece (od odlaska Sanadera), krajnje je vrijeme da intenziviramo suradnju i projekte!

MO
Morany
14:23 14.03.2019.

Konačno se vraća savezništvo i suradnja s našim "prirodnim" prijateljem i saveznikom Njemačkom, nakon SDP-ovog akcijskog plana "Perković" zbog kojeg smo uništili sve veze što smo stvarali i gradili 25 godina.

PA
PavasTea
14:29 14.03.2019.

CDU-HDZ su sestrinske stranke, nije bilo za očekivati ništa korisnog i pametnog u vrijeme vladavine SDP-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije