Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dijagnoza za 2018.

Država mora manje trošiti inače nas čeka anemičan rast

Zagreb
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/3
07.02.2018.
u 18:02

Čak 433 tvrtke gospodarstvu su dale ocjenu 2,77, ali čak 90 posto gospodarstvenika smatra da sudstvo nije učinkovito te da je ovisno

Vodeći makroekonomisti hrvatske ekonomije upozoravaju da smo već zagazili u godinu koja je posljednja šansa za postavljanje novog modela rasta kojim bi se stvorila pretpostavka za ubrzanje rasta BDP-a iznad skromnih dva posto. Gospodarstvo treba jeftiniju državu, manje poreze na rad i brzo donošenje odluka kako bi se na valu rasta turizma i trgovine na malo mogle stvoriti uspješne proizvodne tvrtke koje konkuriraju na svjetskim tržištima.

Prijetnja su Agrokor i Ina

Istraživanje ‘Poslovna očekivanja za 2018.’, kojeg su proveli Hrvatska gospodarska komora i Privredni vjesnik, pokazalo je “umjereni optimizam” u domaćoj ekonomiji. Više od 60 posto poduzetnika očekuje dobru godinu, ali bez intenzivnih reformi u godini pred nama neće biti jačeg rasta ni iskoraka prema boljem standardu.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Zagreb
1/10

Makroekonomist Željko Lovrinčević slikovito opisuje situaciju uspoređujući hrvatsku ekonomiju s vozilom koje ima četiri motora, od kojih jedan radi izvrsno, jedan prosječno, a dva dani dijele od kvara. Turizam je zasjenio neuspjeh drugih sektora, kaže, ističući da financijski sektor ima rast od svega 0,8 posto, a skroman rast pokazuju i graditeljstvo i sektor nekretnina, kao i industrija. S druge strane turizam raste po stopi od 12 posto. Da nije bilo preseljenja dijela poreznog tereta na turiste, ističe Lovrinčević, ne bi bilo kvalitetnog punjenja proračuna. Zato poziva Vladu da se trgne i upozorava je da je ostala još jedna godina jeftinog novca u kojoj treba pojačati povlačenje sredstava EU kako bi se oporavio sektor graditeljstva i nekretnina, a kupilo vrijeme za industriju. U protivnom, kaže, čeka nas anemičan rast koji mogu ugroziti Agrokor, Ina – MOL ili pak Uljanik, redom tvrtke iz sfere industrije.

Analitičar godine po izboru HGK Damir Novotny boji se da ulazimo u sekularnu stagnaciju u kojoj nacionalna ekonomija raste ispod svojih potencijala. Razlog je, drži Novotny, u nereformiranom državnom sektoru koji upravlja s 55 posto BDP-a. Analitičar Velimir Šonje poziva da se iskoristi optimizam koji je zavladao domaćom ekonomijom, a odgovor vidi u rasterećenju tržišta rada kroz manje poreze na plaće i doprinose jer je u tome ključ za rast zaposlenosti i proizvodnje.

Trećina će tvrtki zapošljavati

Administracija je po njemu ključni problem domaće ekonomije pri čemu ističe da je sporost donošenja odluka, izdavanja dozvola, a česta izmjena zakona postala strukturni problem. Vlada ne čini ni izbliza dovoljno reformi javnog sektora, uvjerava napominjući da je porezna reforma korak u dobrom smjeru, ali nije dovoljna. Priliku vidi u psihološkom efektu optimizma koji može pogurati investicije i zapošljavanje, ali ne bez jake podrške države kroz smanjenje nameta. Istraživanje provedeno na 433 tvrtke pokazalo je ‘umjereni optimizam’. Poduzetnici su gospodarstvu dali ocjenu 2,77, a jedan od podataka koji najviše zabrinjava jest taj što gotovo 90 posto gospodarstvenika smatra sudstvo nedovoljno učinkovitim i ovisnim. Poduzetnici najavljuju više ulaganja i malo veće prihode, a trećina tvrtki namjerava blago povećati broj zaposlenih.

Komentara 2

CI
cinbenik
04:43 08.02.2018.

Apsurd je neostaviti one koji su nas podigli sa dno dna HDZe ostavstine,i ponovo nazor i na silu istalirati trilateralnu presednicu podhela i raseljavanjaHrvata,a onda i cirkus,nenarodne nebirane vlasti politickih trgovina i ucjena,koji udruzeno zaustavljaju rast Hrvatske,koji napravi Milanovic u najtezim uvjetima vladanja ikada,......

Avatar tiselmilanvukovic
tiselmilanvukovic
19:27 08.02.2018.

Daj ne lupajte gluposti.Imam malu tvrtku.Nemam za koga raditi.Od 2010. godine zatvoreno je 76000 tvrtki. 9000 tvrtki je u predstečajnoj nagodbi..500 000 penzionera ima mirovinu do 2000 kn.330 000 blokiranih.Natječaji su narihtani ili je proces dugotrajan i preskup.Oni koji imaju zbog nesigurnosti čuvaju novce...itd..itd. Slušam i čitam STRUČNJAKE i njihove nebuloze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije