Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suradnja sektora

Država u svoje projekte mora uključiti javni sektor, novca ima

'14.09.2011., Zagreb - U hotelu Sheraton je odrzana 4. konferencija pod nazivom, Suradnja  javnog i privatnog sektora - kocnica ili poticaj razvoja. na konferenciji su bile prisutne osobe iz hrvatskog
'Zarko Basic/PIXSELL'
15.09.2011.
u 10:00

Radimir Čačić pohvalio je Jadranku Kosor zbog obračuna s korupcijom i čestitao joj na tome.

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić složio se s tvrdnjom potpredsjednika Vlade Domagoja Miloševića da je vlada Jadranke Kosor pokazala neviđenu odlučnost u borbi protiv korupcije.

– Ne znam koja je vlada nakon one Franje Tuđmana preuzela odgovornost ako to nije ova Jadranke Kosor – kazao je Milošević.

Boje se odlučiti

– To je istina i čestitam – kratko mu je uzvratio Čačić. Polemiku dvojice političara i poduzetnika, sudionika okruglog stola Poslovnog dnevnika i časopisa Banka o suradnji javnog i privatnog sektora, potaknula je Čačićeva tvrdnja da je HDZ-ova vlada donijela zakon o javno-privatnom partnerstvu, ali nije znala organizirati investicije. On je sam u Varaždinskoj županiji u kratkom roku organizirao gradnju i adaptaciju 50 osnovnih i srednjih škola te školskih dvorana i za to mu nije trebao nikakav zakon.

– Mogućnost donošenja odluka ključna je karakteristika svake vlasti. Ova vlast ne donosi odluke, a razumijem i zašto, svako malo zovu ih na istrage, brane se jesu krivi, nisu krivi, koliko su umreženi – dodao je Čačić, na što je Milošević replicirao tvrdnjom o hrabrosti Jadranke Kosor.

Četvrtu konferenciju koja se održava u sklopu Poslovnog foruma na temu "Suradnja javnog i privatnog sektora – kočnica ili poticaj razvoja" otvorio je putem snimljenog videomaterijala predsjednik RH Ivo Josipović, koji je istaknuo da je zemlja opterećena problemima neefikasnosti i korupcije.

Austrija prodala sve

Izraelski veleposlanik Yosef Amrani kazao je da Vlada mora biti regulator i štititi javni interes, ali ne smije biti profit profita. Veleposlanik Republike Austrije Jan Kickert istaknuo je da projekti javnog i privatnog sektora moraju biti jednostavni, kako bi bili pristupačniji. Austrija je u dvadeset godina privatizirala sva državna poduzeća i sada je suvlasnik samo u tri.

Sandra Švaljek s Ekonomskog instituta kazala je da su iskustva s javnim i privatnim partnerstvom različita, pokazalo se da su takvi projekti u startu i do 25 posto skuplji, ima primjera korupcije, no bez obzira na to, Europa promovira taj model razvoja jer su mogućnosti država da samostalno investiraju smanjene, pa je suradnja s privatnim sektorom nužna, a rizici se mogu smanjiti jačom kontrolom i izloženosti javnosti. Švaljek je istaknula da je u Hrvatskoj izostala snažnija suradnja javnog i privatnog sektora, a ona je u općem interesu.

– Nedostatak političke potpore, nedovoljna stručnost javnih tijela, nerazvijenost sektora i niska razina povjerenja mogući su razlozi izostanka suradnje – rekla je Švaljek.

– Ako je takva suradnja i postojala, vrlo se brzo pokazala ranjivom na korupciju – dodala je.

Kao primjer izostanka te suradnje predsjednik uprave Hrvatskog Telekoma Ivica Mudrinić istaknuo je da njegova tvrtka sada godišnje ulaže 400 do 500 milijuna kuna manje nego do 2008.

– Postoje projekti, kooperanti i novac, ali regulator nije u stanju definirati što želi – istaknuo je Mudrinić, čija tvrtka želi uložiti u mrežu optičkih kabela, no umjesto toga novac leži na računu banke ili se isplaćuje dioničarima.

– Zdravoseljački rečeno, Hrvatska ne zna ni kuda ide ni što želi – zaključio je Mudrinić.

Komentara 31

BA
baš
11:54 18.09.2011.

Što se tiče novca, njega bi bilo u izobilju da se nisu namirili oni koji se sada u hrvatskoj smatraju bogatim ljudima, ljudima koji su imali filing, osjećaj za biznis, hoću reći onima koji su donosili zakone, nisu ih provodilii i onima koji su izvršavali sve to za sebe i njih. E, treba zborjiti sve \"njihove pare\" pa vidjeti koliko bi nama ostalo, a tome trebapribrojati i privatizaciju i biznis koji su odradili za sebe npr. saniraju banke za 80 milijardi, prodaju za 8 milijardi a sebi uzmu 80 milijuna. Dakle tih 80 milijuna koje su oni uzeli je razlogom jer su prodali 80 miljardi za 8. To se zove biznis.

Avatar Oštrica
Oštrica
10:52 18.09.2011.

Jel su to isplativi projekti poput onog o koncesiji autoceste prema Macelju? Ako će takvom gospodarskom politikom biti zahvaćeni i drugi projekti, jao si ga nama. I ovo dobro, što koliko toliko rentabilno posluje, uništiti će političari koji bi see gospodarstvom trebali baviti na način da se igraju u pijesku

UK
Ugo Kajvez
01:25 17.09.2011.

Hoćete vidjeti hrvatsku ?? ............... pogledajte Latviju ...... . \"The Architects of Economic Collapse: The Case of Latvia\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije