Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza Deloittea

Dolazi treći val preuzimanja i spajanja u energetskom sektoru

Nafta, ilustracija
Flickr CC/MAK
15.11.2010.
u 12:15

U narednim će se godinama korištenje solarne tehnologije širiti od industrijskih proizvođača prema malom poduzetništvu i građanstvu

Usprkos ublažavanju globalne ekonomske krize, energetski će sektor i u 2011. poslovati u izazovnim uvjetima. Cijena nafte te brzina i uvjerljivost oporavka, koji se mogu uzeti kao globalno mjerilo izlaska iz krize, utjecat će na proizvodnju i potrošnju različitih vrsta enegrije, ističe se u izvještaju Predviđanja za energetiku u 2011. konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte.

Spajanja i preuzimanja u energetskom se sektoru događaju u valovima, pri čemu su predvodnici naftne i plinske tvrtke s tržišta u razvoju. Drugi val spajanja i preuzimanja koji se trenutačno događa obuhvaća tvrtke u državnom vlasništvu iz Rusije, Južne Koreje, Brazila i Malezije. Treći val, koji se tek počinje formirati, obuhvatit će tvrtke u državnom vlasništvu iz Indije i bivšeg Sovjetskog Saveza. Kvalitetna integracija nakon preuzimanja druge tvrtke bit će od ključne važnosti, posebno na tržištima u razvoju gdje integraciju otežavaju složeno vođenje financija, kulturološke razlike i neizvjesno regulatorno okružje. Sve jača partnerstva između Kine i država bogatih prirodnim resursima vjerojatno će dati dodatni impuls razvitku globalne ekonomije u nadolazećim godinama. Ta će partnerstva imati pozitivni učinak po tržižte energije i infrastrukturu.

Niz ekoloških i sigurnosnih incidenata koji su se posljednih godina dogodili u naftnoj i plinskoj industriji vjerojatno će razultirati jačanjem državnog nadzora nad svim vrstama energetske proizvodnje. U narednim će se godinama korištenje solarne tehnologije širiti od industrijskih proizvođača prema malom poduzetništvu i građanstvu. Kupci hibridnih automobila, čiji se izbor dosad uglavnom ograničavao na dizajn vozila, uskoro će raspolagati i sa sve većom mogućnošću odabira načina njihova pogonjenja. Hibridna električna vozila će vjerojatno ostati i dalje popularna, ali predviđa se i uspon čisto električnih automobila.

 

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
13:03 15.11.2010.

Ja već sada znam proizvesti male količine struje iz keramičkih kocki koje su pojedinačno izolirane i spojene u parove plus minus u jednu je gurnuta šipka od cinka a u drugu kocku bakrena šipka. I tako se u parove može spojiti desetak kocki i dobije se struje toliko da se može pokretati mali elektromotor od 4,5 volti. E valjda kada bi kocke bile veće i možda bi se dobile i veće količine struje, ali to treba testirati je ja samo samo pokušavao samo ovo.

JA
jankoprekobrda
13:20 15.11.2010.

Sva ta spajanja i stvaranja giganata su globalizacijski proces koji se svodi na socijalno raslojavanje odnosno akumulaciju kapitala u rukama cionista i masona. Prvi svijestki rat je zapoceo zbog energije drugi je samo nastavak prvoga, a ratovi na Bliksom istoku Iran, Irak, Palestina se opet vode samo zbog energije, no uskoro ce se voditi ratovi zboga hrane i pitke vode i jednog i drugog je sve manje. Da se bez energije moze zivjeti i prezivjeti uvijerili su se mnogi u Domovinskom ratu ali bez hrane i vode tesko, mada sijetimo se II svijetskog rata i opsade (Lenjingrada), kada u cijelom gradu nije ostao niti jedan mis ili stakor niti jedna vlat trave, barem se tako pise.

DU
Deleted user
13:26 15.11.2010.

Krivo! Treći svjetski rat će se voditi samo protiv ljudi, jer će ih biti previše. A odabrani će imati svu tehnologiju koja će im omogućiti lagodan život. Biće potreban samo mali dio ljudi koji će sve to održavati. A svi ostali će nestati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije