Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPOD CRTE

Dobrosusjedska posla

22.08.2006.
u 13:54

Najnoviji slovenski biser o podjeli Piranskog zaljeva (pardon, Savudrijske vale), treba objeručke prihvatiti. Treba postaviti samo jedan uvjet. Slovenci traže zajednički nadzor nad zaljevom i dobrim dijelom teritorijalnog mora ispred Savudrije, uključivši, naravno i famozni Račanov fumar prema otvorenom moru. Trebalo bi samo zatražiti da se isti tretman prihvati za morske odreske i sjeverno i južno od crte sredine, pa da vidimo kako će pravedni Slovenci reagirati. Istina je da bi i tad slovenski prilog tom pomorskom braku bio manji od hrvatskog, ali ako se mladi vole...

Na žalost, ovakav naivni odušak ja sam sebi mogu dozvoliti, no iz usta hrvatskog diplomata vjerojatno bi to bilo doživljeno kao drska mrzovoljna provokacija, u Ljubljani, ali pomalo i u Bruxellesu. Od Hrvatske se samo ultimativno traži strpljenje i razumijevanje kojim se, kao, dokazuje odmak od balkanskih navada. Slične onima kakvima su se ponovno iskazali hrvatski navijači.

Talijani su maštovito njima pokazali zvijezdu petokraku i proglasili ih komunjarama, pa su oni pomislili kako bi sjajna šala bila da im uzvrate svastikom i tako ih bez riječi nazovu nacistima, fašistima, ili što im se već motalo po glavi. Naravno, nitko se nije ni potrudio shvatiti njihovu beslanu šalu i sutradan su u svim novinama oni završili kao štovatelji kukastoga križa iz Hrvatske.

Naivniji od toga bio je samo istup iz HNS-a s tvrdnjom kako te navijače netko plaća da čine takve stvari, samo kako bi Lijepu našu izbacili iz utrke za domaćinstvo nogometnog prvenstva. Ništa od toga, Vlatko, netko im je pokazao prst, a oni su zagrizli poput bulterijera. Nije nama lako, još smo tako gladni pravice, a kažu nam kako nije kulturno reći ne!

Što bi tek bilo da smo zaorali nevidljivu crtu na našoj polovici Jadrana i odlučno rekli nema više!? Ne bi bilo dobro, naravno, treba naći kulturan način da se to napravi. Ako već ne možemo talijanske (europske!) ribare ostaviti bez kruha, neka prijave svoje ribarice u Komiži, Lošinju, neka zapošljavaju hrvatske ribare, pa neka porez za ulovljeno u Hrvatskoj plaćaju u Hrvatskoj!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije