Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Djelomičan oporavak nakon ‘crnog petka’

Dionice Agrokora porasle, ali nedovoljno da vrate gubitke

Ante Ramljak
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/3
06.11.2017.
u 20:22

Mirovinski fondovi zaradili su 1,75 milijardi kuna od početka godine unatoč krizi u Agrokoru

Nakon sumraka u petak na tržištu kapitala kada je većina dionica iz koncerna Agrokor izgubila i više od 85 posto vrijednosti, u ponedjeljak je zasjalo malo sunca. Dogodio se svojevrsni oporavak vrijednosti Agrokorovih tvrtki, ali nedovoljan da izbriše nevjerojatne gubitke koji su se naslagali prvi dan trgovanja tim dionicama nakon objave revidiranih financijskih podataka Agrokora i objave šestomjesečnih rezultata poslovanja. Ledo je ulagačima bio najzanimljiviji pa je njegovom trgovinom ostvaren promet veći od osam milijuna kuna, a trgovalo se s oko četiri posto svih dionica tvrtke.

Podravkin minus 60 mil. kuna

Kraj dana Ledo je dočekao s vrijednošću dionice od 838 kuna, odnosno s rastom od čak 39 posto. Ipak, dan ranije njegova se vrijednost srozala za 83 posto, pa je nadoknađen manji pad vrijednosti. Po današnjim cijenama, Ledo na tržištu vrijedi ukupno 263 milijuna kuna, a do petka imao je tržišnu vrijednost od 1,1 milijardu kuna. Da bi se vrijednost vratila trebalo bi uslijediti niz dobrih dana, poput ovog ponedjeljka, koji je otvorio dobru priliku za zaradu na dionicama Agrokora. Tko je kupio Ledo, Jamnicu, a naročito dionice Belja u petak potkraj dana, danas je mogao dobro zaraditi. Ipak, teško je očekivati da će se pozitivan trend nastaviti dugo jer je reakcija tržišta u petak bila posljedica okolnosti u kojima te tvrtke posluju: od toga da su opterećene jamstvima većim od 19 milijardi kuna, dugovima koncerna koji su, po riječima izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka, premašili 58 milijardi kuna do situacije u kojoj su gurnute u središte političkih obračuna. U tom kontekstu, analitičari ne očekuju jači oporavak vrijednosti koncerna na burzi u brzom roku. Ohrabruje, ipak, da je pet tvrtki u jednom danu vratilo 142 milijuna kuna vrijednosti pa su sada u paketu procijenjene na 534 milijuna kuna. Daleko je to od vrijednosti koju su imale početkom godine, a prije krize, blokada i procesa restrukturiranja. Tada je pet tvrtki: Ledo, Jamnica, Zvijezda, Belje i Vupik na burzi postizalo vrijednost od 7,2 milijarde kuna. Kriza u Agrokoru puno je blaže pogodila vrijednost dionica njihovih dobavljača. Atlantic grupa izgubila je oko 100 milijuna kuna tržišne vrijednosti s početka godine, ali tvrtka i dalje kotira na razini od gotovo tri milijarde kuna vrijednosti. Podravka je teže pogođena pa je njezina tržišna vrijednost od početka godine pala za petinu, a u ponedjeljak je izgubila oko 60 milijuna kuna vrijednosti. Manje je izgubio Kraš koji je u ponedjeljak vrijedio 630 milijuna kuna. Dionice su to tvrtki koje čine najvažniji dio gospodarstva, ali su ujedno to tvrtke koje privlače ulagače, među kojima su najveći mirovinski fondovi. Kako su u petak izgubili, tako su danas obvezni mirovinski fondovi na Ledu vratili dio gubitaka stvorenih u petak. U odnosu na gotovo 90 milijardi kuna imovine u mirovinskim fondovima, ti su iznosi minorni. Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO) u ponedjeljak je priopćenjem izvijestila da je sustav od početka godine generirao 1,75 milijardi kuna čiste zarade unatoč krizi u Agrokoru.

Foto: VLm

– Nema govora o padu vrijednosti imovine već jedino o nastavku kontinuiranih zarada. Još prije provedeno je usklađenje vrijednosti dionica iz grupe Agrokor sukladno standardima upravljanja rizicima u mirovinskim fondovima, što znači da daljnjega negativnog učinka na portfelje neće biti – poručili su iz udruge.

Belje prošlo najbolje

O “crnom petku” koji je urušio vrijednost Agrokora izbrisavši više od 6,7 milijardi kuna vrijednosti odnosno odnijevši 95 posto burzovne vrijednosti koncerna, oglasio se na blogu i Ivica Todorić.

Foto: VLm

“Odlični Agrokorovi ugovori omogućili su veliku pljačku kroz ugovor o roll upu, a novo povjerenje pad vrijednosti dionica Agrokorovih kompanija za 75% od 3. studenoga, kad je počelo njihovo trgovanje na Zagrebačkoj burzi”, optužio je Todorić za pad vrijednosti te istaknuo da je takvo katastrofalno stanje vrijednosti Agrokorovih kompanija posljedica uvođenja lex Agrokor i rada izvanredne uprave. Pravim kriminalom naziva puštanje trgovanja na burzi nakon što je izvanredna uprava uništila vrijednosti. Tijekom dana najbolje je prošlo Belje koje je skočilo za 145% i dosegnulo cijenu dionice od 6,06 kuna, što je tek 30% niža vrijednost od one zabilježene nakon stupanja lex Agrokor na snagu. Jamnica je bila relativno neatraktivna pa se cijeli dan trgovalo samo sa sedam dionica, na temelju čega je postignut rast vrijednosti od gotovo 17 posto. Zvijezda je rasla solidno, ali dovoljno da vrati samo 13 milijuna kuna od izgubljenih 155 milijuna kuna.      

Komentara 4

DO
doktor1
21:42 07.11.2017.

Dionice kupuju prethodni investitori da smanje svoje ogromne prosjeke ulaza, realna cjena dionica tvrtki iz Todex je ispod nula kuna. POdaci koje je iznio ovaj Ramljak nemaju veze s istinom, cista manipulacija dok se u pozadini priprema igra.

TA
takaf
23:36 06.11.2017.

koji spekulanti..belje u 1 danu 100 i nesto posto...zanima me samo koliko je ramljak dionica belja jucer kupio..

DU
Deleted user
20:40 06.11.2017.

Samo jamnica vrijedi min 2 milijarde kuna A mesetarenje dionicama je spekulativni posao tko je vladnik dionica agrokora ramljak dalic plenki 58 milijardi kuna obveza je apsolutno netocan podatak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije