Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Davorin Posavac:

Nudimo najbolje pa ni traktori za 1,8 mil. kuna nisu slučajnost

Davorin Posavac
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
19.03.2015.
u 19:15

18. proljetni sajam u Gudovcu trajat će čak četiri dana, a u fokusu su mu mladi hrvatski poljoprivrednici

Najveći regionalni sajam poljoprivredne mehanizacije u Gudovcu, mnogima najpoznatiji po traktorima milijunskih vrijednosti koji “planu” i prije službenog otvaranja, ovoga proljeća traje i dan duže – od danas do 22. ožujka – a u fokusu su mu mladi poljoprivrednici, tvrdi direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac.

Posavac je u fotelju Bjelovarskog sajma sjeo prije godinu i pol, nakon 20-godišnje karijere u Dukatu, no čini se kako su mu menadžersko iskustvo, rezanje troškova i novi raspored priredaba bili dostatni da sajam iz gubitaša pretvori u uspješan projekt. Nakon 400 tisuća kuna neto gubitka 2013., u 2014. se, naime, očekuje 400 tisuća kuna dobiti, otkriva Posavac u razgovoru za Večernji list.

Po čemu je ovogodišnji 18. proljetni međunarodni bjelovarski sajam drugačiji od prijašnjih?

– Ovo je zahtjevno i teško razdoblje za poduzetništvo. Mali OPG-i teško bi bez naše pomoći mogli nastupiti na međunarodnoj sceni pa smo ove godine Hrvatskoj udruzi mladih poljoprivrednika dali priliku da kroz Dane otvorenih vrata predstavi mlade snage domaće poljoprivrede te da kroz predavanja i primjere iz prakse približi mogućnosti i onima koji se tek žele baviti poljoprivredom.

Ove je godine 400 izlagača. Je li to više ili manje u odnosu na neke konkurentske sajmove?

– Nemamo namjeru natjecati se brojevima koji mnogi sajmovi vole “nabildati”. Naš je cilj da budemo vodeći po ostvarenim rezultatima prodaje, posjećenosti i edukacijskoj komponenti. Za 7. sajam konja i opreme, koji će se održati uz Proljetni, dobili smo i pohvale sa sajma u Veroni, koji nam je uzor. Naša brojka od sto konja bit će mala u odnosu na Veronu, no računamo kako ćemo uz njihovu pomoć i mi jednog dana doći do impozantnih brojki i takve atraktivnosti.

Tko na sajmu kupuje najskuplje traktore koji stoje i 1,8 milijuna kuna?

– Zanimljivo, no to se stvarno događa. Prvi razlog je taj da se na Bjelovarskom sajmu uvijek nudi najviše i najbolje. Drugi je prigodan vremenski termin održavanja sajma, prije proljetnih radova, a treći je svakako pozitivno ozračje koje se tu tradicionalno osjeća. Primjerice, na lanjskom je jesenskom sajmu tako bio i kombajn s klimom i zračnim jastukom za 4,3 milijuna kuna.

Kakvi su vam daljnji planovi u ovoj godini?

– Želimo potvrditi prošlogodišnje brojke od oko 100.000 posjetitelja i održati manifestaciju više. Sajam mora raditi cijelu godinu te smo u suradnji s jednim učilištem krenuli u cjelogodišnju edukaciju naših poljoprivrednika. Za razvoj sajma u idućih deset godina pripremili smo i arhitektonsko idejno rješenje rekonstrukcije prostora u Gudovcu koje nam je neophodno za podizanje željenog standarda i kvalitete.

Komentara 1

DU
Deleted user
20:26 19.03.2015.

I onda će genijalci kad padne cijena poljoprivrednih proizvoda u prosvjede sa traktorima od 200 000 eura i vrištat kako ih je prevarila država a ne zato što su naivni polupismeni idioti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije