Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strateško partnerstvo

Daimler traži partnere

Daimler
AFP
14.12.2009.
u 15:15

Automobilske kompanije traže partnere jer na taj način režu troškove i otvaraju si pristup novim tržištima što je od ključne važnosti u razdobljima krize i slabije prodaje.

Daimler, drugi najveći proizvođač luksuznih vozila na svijetu, mogao bi početkom iduće godine izabrati partnera s kojim bi zajednički proizvodio malo gradsko vozilo smart i motore za B klasu mercedesa.

- U prvoj polovici iduće godine, a možda već i na početku, trebali bismo znati s kime ćemo surađivati - rekao je čelnik njemačke kompanije Dieter Zetsche. Sklapanje partnerstva u autoindustriji nije ništa neobično, prenosi Reuters. Tako konkurentski BMW već neko vrijeme surađuje s francuskom grupacijom PSA Peugeot Citroen u proizvodnji motora za model mini. Volkswagen je prošli tjedan sklopio ugovor o partnerstvu s japanskim Suzukijem, a isto s Mitsubishijem namjerava učiniti Peugeot.

Automobilske kompanije traže partnere jer na taj način režu troškove i otvaraju si pristup novim tržištima što je od ključne važnosti u razdobljima krize i slabije prodaje.

- Daimlerov plan je logičan - rekao je Marc-Rene Tonn, analitičar njemačke banke M.M. Warburg.

- Segment malih vozila je područje gdje se proizvođači luksuznih automobila bore za tržište s proizvođačima manje skupih vozila, pa je za Daimler dobar potez potražiti partnera iz tog sektora - dodao je Tonn.

Iako iz Daimlera nisu željeli otkriti jesu li već započeli razgovore s nekom tvrtkom, Manager Magazin je još prošli mjesec pisao kako bi partner njemačke kompanije u proizvodnji manjih modela i motora mogao biti francuski Renault.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
15:28 14.12.2009.

Na političkoj razini udružuju se države u superdržave tipa EU,na gospodarskoj razini udružuju se korporacije. Gdje je tu mjesto za male države? Gdje je tu mjesto za male poduzetnike?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije