Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
radnici nezadovoljni

Croatia Airlines otvara nove linije, a piloti najavljuju štrajk

Marko Prpic/PIXSELL
20.05.2017.
u 15:35

S novim linijama Croatia Airlines očekuje da će prvi put premašiti dva milijuna putnika godišnje, ako planove ne pokvari štrajk

Croatia Airlines jučer je svečano u Zračnoj luci Franje Tuđmana obilježila uvođenje četiri nove sezonske linije za – Stockholm, Bukurešt, Oslo i Helsinki. Tako već drugu godinu zaredom hrvatski nacionalni avioprijevoznik širi mrežu svojih destinacija, prošle godine to su bile linije iz Zagreba za Lisabon, Prag, Milano i Sankt Peterburg koje su i u ovogodišnjem ljetnom redu letenja.

Regionalni lider

Kako je kazao izvršni direktor Croatia Airlinesa za operativne poslove Krešimir Vlašić, u toj aviokompaniji očekuju da će s novim linijama ostvariti ove godine rast broja putnika od sedam posto i da će prvi put u povijesti kompanije imati više od dva milijuna putnika godišnje čime će učvrstiti poziciju regionalnog lidera.

No te bi planove mogao poremetiti mogući štrajk pilota, kabinskog osoblja i aviomehaničara Croatia Airlinesa. Sindikat Organizacija radnika Croatia Airlines – ORCA, koji okuplja većinom pilote, aviomehaničare, kabinsko osoblje i radnike skrbi o putnicima, jučer je najavio da su počeli poduzimati sve potrebne pripremne radnje za organizaciju štrajka. U ORCA-i su objasnili da je jučer u Croatia Airlinesu zaključeno neuspješno mirenje u kolektivnom radnom sporu, što otvara put za industrijske akcije. Prijašnji kolektivni ugovor koji je vrijedio do 31. prosinca 2016. godine predviđao je obvezu pokretanja novih kolektivnih pregovora 1. studenog 2016., a u ORCA-i navode da su od tog datuma reprezentativni sindikati provodili potrebne radnje za započinjanje kolektivnih pregovora.

– Svi preduvjeti bili su ispunjeni početkom ožujka te je od tada, u iduća dva mjeseca, održan niz sastanaka koji nisu polučili bilo kakav rezultat koji bi zadovoljavao zahtjeve radnika pa smo zbog toga pokrenuli proces mirenja koji je, na žalost sindikata, završen neuspješno – kažu u ORCA-i. O tome hoće li i kad u štrajk, odlučit će skupština tog sindikata koja će se održati krajem ovog mjeseca ili početkom lipnja.

Direktor Croatia Airlinesa Krešimir Kučko kaže da je prijedlog uprave bio da se kolektivni ugovor koji je vrijedio do 31. prosinca prošle godine nastavi primjenjivati do kraja ove godine i da se pregovori o novom ugovoru počnu nakon turističke sezone. Na to su kaže, pristala dva sindikata – Samostalni sindikat zaposlenih u zrakoplovstvu i Sindikat inženjera i tehničara u zrakoplovstvu.

Posljednji štrajk 2013.

Kučko kaže da su iz ORCA-e došli na pregovore sa 150 zahtjeva čije bi ispunjenje značilo dodatnih 50 milijuna kuna godišnje.

– Svi su ti zahtjevi materijalne prirode. Ako im, primjerice, ispunimo zahtjev da manje rade, to opet znači trošak za kompaniju jer u tom slučaju moramo angažirati nove ljude. Mislim da je njihova namjera i bila da se što prije dođe do neuspješnog mirenja kako bi metodom pritisaka iskamčili nešto – smatra Kučko.

Piloti i kabinsko osoblje Croatia Airlinesa štrajkali su posljednji put 2013. godine, a štrajk zbog kojeg je kompanija imala milijunske gubitke prekinut je nakon osam dana.     

 

Komentara 8

Avatar rubinet
rubinet
13:59 21.05.2017.

letim često našom zrakoplovnom tvrtkom.. i često kasnim...zašto? čekaju rimski zrakoplov..čekaju carigradski zrakoplov..uvijek čekaju nekoga

Avatar rubinet
rubinet
13:56 21.05.2017.

"regionalni lider"...ostavite se regije..ostavite se jugonostalgije

PA
pan-am
16:56 20.05.2017.

Više mi se isplati ić taksijem za Lisabon neg s njima letit kolko su skupi!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije