Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROSTAT

Covid pojeo 10 posto godišnjeg dohotka zaposlenih iz 2019., Hrvati najveći gubitnici u EU

posao - burza rada - zapošljavanje - nezaposlenost
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/2
10.12.2020.
u 21:16

Sedam od deset osoba koje su u Hrvatskoj izgubile posao zbog pandemije Eurostat je okarakterizirao kao osobe sa nižim primanjima.

Pandemija i zatvaranje ekonomije doveli su do neviđenog povećanja broja radnika koji su izostajali s posla, radili bitno kraće ili ostali bez posla. Te su tri pojave smanjile primanja zaposlenih u Europskoj uniji u ovoj godini za oko pet posto u odnosu na prihode iz 2019. godine, a najlošije su, prema prvom istraživanju Eurostata koje se bavilo učinkom pandemije na primanja, prošli hrvatski građani.

Zaposleni i oni koji se vode kao samozaposleni u Hrvatskoj su ostali ostali bez 10,6 posto dohotka ostvarenog u prethodnoj godini.  Slijede Grci, Francuzi i Ciprani čiji se gubitak kreće više od 7 posto. Najmanje gubitaka bilježi se u Latviji, Mađarskoj, Danskoj i Švedskoj, s tim što u analizu nisu uključeni gubici koji će nastati zbog drugog vala pandemije.

Glavnina izgubljenog dohotka zaposlenih radnika posljedica je izostanaka, bilo da se radi o bolovanju, privremenom  nedostatku posla ili smanjenom broju radnih sati.

VIDEO: Josip Aladrović: Rad je obustavljen za 85.000 radnika, svi će oni dobiti potpore

Eurostat procjenjuje da se usred zaključavanja u travnju broj odsutnih radnika  ili smanjenih radnih sati kretao od 1% do 50% u najugroženijim zemljama. U otprilike polovici članica EU udio ljudi koji su radili  80% ili manje sati prelazio je  20%, dok se u ostalih 11 zemalja taj udio kretao  između 11% i 20%.  Gubici dohotka iz radnog odnosa odnose se na tri procesa, prvi  kada radnici ostaju bez posla ili im se ugovor ne obnavlja;  drugo, kada radnici ostaju zaposleni, ali ulaze u privremena otpuštanja te treću situaciju kada radnici ostaju zaposleni, ali rade samo dio svog uobičajenog radnog vremena.

Polovica zemalja registrirala je više od 50% odsutnih radnika ili u privremenom programu državne potpore u sektoru hrane i smještaja . Na razini Europske unije najveći gubitak dohotka evidentiran je u turizmu i ugostiteljstvu  -16,8%,  te umjetnosti i zabave -10,9%. Gubici dohotka visoko su koncentrirani u ranjivim podskupinama, prije svega kod mladih,  privremeno nezaposlenih i žena. U Hrvatskoj je udio izgubljenog dohotka – 13 posto – najveći u nižim dohodovnim skupinama zaposlenih. 

Sedam od deset osoba koje su u Hrvatskoj izgubile posao zbog pandemije Eurostat je okarakterizirao kao osobe sa nižim primanjima.

Većina država uspjela je kompenzirati dio gubitaka onima koji su ostali zaposleni, pa su i u Hrvatskoj državne potpore za čuvanje radnih mjesta nadoknadile radnicima oko polovice izgubljenih prihoda. No, ta kompenzacija nije dosezala do osoba koje su ostale bez posla.  
 

Komentara 3

ZP
Zabranjen pristup
22:02 10.12.2020.

sta su i to simptomi covida? valjda su to vladine mjere skrivile a ne covid.

ST
starlord
20:35 11.12.2020.

Dobar dio poslodavaca iskorištava priliku pa smanjuju plaće bez obzira na poslovanje.

NA
nahtt1
16:27 11.12.2020.

"No, ta kompenzacija nije dosezala do osoba koje su ostale bez posla." Upravo o tome sam pisao masu puta. Nikoga nije briga za ljude bez posla. Niti jednom ih nisu spomenuli. Prepušteni su na milost i nemilost javnih kuhinja, jerr su sve pozatvarali i posla nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije