Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Porast ne možemo izbjeći'

Ćorić: Građani se neće 'smrznuti' zbog novih cijena plina i struje od 1. travnja

Tomislav Ćorić dao je izjavu za medije
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/5
02.02.2022.
u 09:13

Kazao je kako se problem visokih računa za obrtnike i druge nije trebao dogoditi ''da se reagiralo na vrijeme''

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić poručio je da se ''građani neće smrznuti zbog novih cijena'' koje ih očekuju od 1. travnja, a odnose se na plin i struju.

– Najveći dio ove ogrjevne sezone građani nisu osjetili nikakvo poskupljenje ni plina ni struje. Činimo sve da korekcija od 1. travnja bude ispodprosječna u odnosu na druge članice EU, a koje su već osjetile povećanje još prošle godine. Manevar je u segmentu struje veći nego u segmentu plina, poskupljenje će biti nešto blaže – poručio je u emisiji Hrvatskog radija ''A sada Vlada'' dodajući da ne izlaze s konkretnim brojkama te da će cijene od 1. travnja ovisiti o tome što će se događati iduća dva mjeseca.

– Svatko nabacivanje brojkama od bilo koga je nepotrebno i neozbiljno. Neće poskupjeti plin ni pet puta ni 100%. Cijena plina je regulirana od HERA-e i tako štitimo kućanstva od pretjeranog rasta. Porast ne možemo izbjeći, bit će značajan u odnosu na trenutačnu cijenu. U ovo vrijeme prošle godine cijena plina na tržištu bila je višestruko manja. Pričekajmo još mjesec dana pa ćemo biti pametniji. Tržište to diktira, ne mi, ističe – dodao je.

Kazao je kako se problem visokih računa za obrtnike i druge nije trebao dogoditi ''da se reagiralo na vrijeme''.

– Rješenje problema vidi se u postupanju Gradske plinare Zagreb. Svi oni koji su ušli u tu situaciju moraju potražiti i pravno rješenje tog problema – poručio je i dodao da nema smisla ''pomiriti se s jednostranim aneksiranjem''.

Dodao je da nema odgovornosti države za veće račune.

– Odgovornost je onih koji nisu nabavili dovoljne količine plina, a to je bilo od 3. do 9. mjeseca prošle godine. Mi tu dijelimo trošak nečijih pogrešaka, što nije opcija. Mi ćemo omogućiti neometanu opskrbu u sustavima koji su u državnom vlasništvu, podmirit ćemo izvanredne i neopravdane troškove. Institucije će potražiti pravnu zaštitu – rekao je.

Komentara 6

MP
mku.privat
10:03 02.02.2022.

Daj molim te nek netko ovome liku na slici objasni, da največu korist od visokih cijena naftnih derivata ima država i da nitko ne traži milostinju od HDZovaca, več traži manje pljačke naroda smanjenjem poreza na nivo poput slovenije.

TM
trade_mark
10:23 02.02.2022.

a šta ti tć znaš kako građani žive?? tko si ti da pričaš o građanima?

TA
Tajg
10:06 02.02.2022.

Od plina neće se smrznuti, već ugušiti?! Smzniti se samo možemo izostalim reakcijama vlade!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije