Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezulatati P3 istraživanja

A1 Hrvatska 
ima najbolju mobilnu mrežu i najbrži download u fiksnoj mreži

Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/4
03.07.2019.
u 08:11

A1 Hrvatska (prije poznat kao Vipnet) proslavio 20 godina poslovanja u Hrvatskoj.

A1 Hrvatska proslavio je jučer 20 godina poslovanja u Hrvatskoj. Te 1999. godine kada su se pojavili kao drugi mobilni operator i izazivač HT-u zvali su se Vipnet. Ujedno bili su i najveća greenfield investicija u Hrvatskoj.

Početkom godine Vipnet je promijenio ime u A1, a kad se radi o poziciji na tržištu, u 20 godina razvili su se u punokrvnog telekom operatora koji uz mobilnu nudi i fiksnu te TV uslugu, a razvijaju se i u ponudi ICT usluga.

– Prvi smo uveli mobilnu uslugu na bonove, plaćanje parkinga SMS porukom te međunarodni video poziv. Kupnjom B.neta 2011. godine, tvrtka je iz mobilnog prerasla u konvergentnog operatora koji nudi i fiksnu telefoniju, širokopojasni pristup internetu te televizijske usluge, što je tada predstavljalo najveću akviziciju na hrvatskom telekomunikacijskom tržištu – ispričao je jučer novinarima dio povijesti Jiří Dvorjančanský, predsjednik uprave A1 Hrvatska.

Kao poseban dar za 20 rođendan tempirani su i rezultati P3 istraživanja kvalitete usluga koji su pokazali da je A1 osvojio najviše bodova na testu i samim tim postao najbolja mobilna mreža u Hrvatskoj. Certifikat P3 Best in Test za najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj, ponosno je jučer na konferenciji za novinare objavio prvi čovjek A1.

– Certifikat P3 Best in Test rezultat je visokih ulaganja u modernizaciju i kvalitetu mreže te snažnih i kontinuiranih investicija prema uvođenju 5G tehnologije u Hrvatskoj – rekao je predsjednik uprave Jiří Dvorjančanský.

Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku, pak pohvalio se i istaknuo kako je uz najbolju mobilnu mrežu A1 Hrvatska prepoznata kao pružatelj najbolje konvergentne usluge u Hrvatskoj s najboljom mobilnom mrežom i fiksnom mrežom s najvećim brzinama preuzimanja sadržaja s interneta i minimalnom latencijom.

– Istraživanje je provedeno u najvećim gradovima i naseljima, prometnicama te prikupljanjem podataka o kvaliteti usluge kod samih korisnika diljem Hrvatske. Mjerenjem glavnih parametara važnih za korisnike poput govorne usluge, kvalitete pristupa web stranicama, YouTube streaming servisa i preuzimanja sadržaja, A1 Hrvatska zabilježila je ukupno najbolji rezultat i time šesti put osvojila certifikat za najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj – kazao je Makar.

Također, A1 ponosni je pružatelj i najbrže fiksne mreže u Hrvatskoj.

– Bilježimo najveću brzinu preuzimanja podataka s interneta i najbolje vrijeme odaziva za aplikacije koje su osjetljive na kašnjenje, čime smo prvi izbor ljubitelja gaminga, eSporta i virtualne stvarnosti – poručio je T. Makar i istaknuo da su prvi i jedini pružatelj nacionalne pokrivenosti NB IoT mrežom.

Kada se radi o kvaliteti mobilne mreže priznanja najboljih se izmjenjuju, gotovo na mjesečnoj razini, na relaciji HT i A1, bilo da se radi o P3 testiranju ili nekim drugim rezultatima. Obje kompanije iznimno su kompetitivne kada se radi o kvaliteti mobilnih mreža. A ono što je zanimljivo jest da se bitka vodi za vrh Europe i nijanse u osvojenom mjestu i bodovima. 

Ključne riječi

Komentara 1

AW
awa
18:37 03.07.2019.

Nisu loši.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije