Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strane investicije

Centrabit u 'lovu' na programere

Sanjin Strukic/Pixsell
26.09.2018.
u 08:48

Zagreb je poznat kao lokacija s umjerenim troškovima rada

Dvojac investitora iz Švicarske odlučio je kvalitetne i umjereno skupe programere za svoj startup pronaći u upravo u Hrvatskoj i zato planiraju ovdje i otvoriti ured. Nije nepoznanica da su hrvatski inženjeri cijenjeni zbog kvalitete i da je cijena njihova rada za prilike u Europske unije umjerena. No, ipak, i Hrvatskoj nedostaje kvalitetnih IT-jevaca kao i cijeloj Uniji, te se bitka za njih svakako odvija na polju visine plaće i dodatnih povlastica, ali i na polju zanimljivosti posla.

Ne čudi stoga što je cijela IT zajednica nedavno na društvenim mrežama istresla bijes zbog toga što i dalje moraju plaćati niz parafiskalnih nameta, posebice onaj za turističke zajednice. Predlaže se i uvođenje jedinstvene stope poreza na dohodak od 10 posto. Istovremeno u IT-ju su svjesni da se dio bitke za developere odvija i na razini zanimljivosti posla. Dakle, zanimljivi i izazovni projekti dodatni su motiv, posebice onim mlađima, da donesu odluku za kojeg poslodavca raditi bilo u Hrvatskoj ili inozemstvu. Jer oni kvalitetni u većini slučajeva mogu birati.

U ovom slučaju, investitori vjeruju da će njihove reference i nove tehnologije kojima se bave privući developere da se za njih odluče. A radi se o Carlu Lundströmu, globalno poznatom po suosnivačkoj ulozi u The Pirate Bayu, švedskom siteu putem kojeg se mogu besplatno skidati filmovi, glazba te koja i dalje izaziva podjele oko autorskih prava i njihova kršenja.

Lundström, koji trenutno živi u Švicarskoj, iza sebe ima i niz drugih projekata među kojima je bio i Rix Telecom, švedska hosting i telekom kompanija koju je u međuvremenu prodao. Uz Lundströma, tu je i Ukrajinac Ighor July, tehnički direktor i iskusni programer iza kojeg je više uspješnih projekata od kojih neki imaju i 20 milijuna korisnika.

Njihova suradnja započela je prije četiri godine, nakon što je Lundström prepoznao vrijednost Julyjevog blockchain projekta i dogovorio osnivanje zajedničkog startupa pod nazivom Centrabit. Njihov proizvod je desktop aplikacija, open source rješenje namijenjeno mjenjačnicama za kriptovalute, stoji u priopćenju novinarima.

– Za Hrvatsku smo se odlučili zbog reputacije Zagreba kao lokacije s dobrim programerima i umjerenim troškovima rada – rekao je direktor Centrabita Carl Lundström.

Napominju da će zaposliti nekoliko developera a kada se radi o budućnosti moći će birati žele li raditi iz Hrvatske ili će se pridružiti Centrabitu u Švicarskoj.

>> Pogledajte kako će izgledati prva hrvatska podmornica koja će se uskoro graditi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije