Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSJEDNIKA BIZNISMENA ZANIMAJU INOVACIJE

Čelnici Ubera i Tesle, Kalanick i Musk, novi Trumpovi savjetnici

Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
16.12.2016.
u 16:30

Tehnoelita mu važna zbog novih modela prijevoza, svemirskog programa...

Lideri svjetskog tehnosvijeta Elon Musk, prvi čovjek Tesla Motorsa, i Travis Kalanick, prvi čovjek Ubera, bit će u savjetničkom odboru za strategiju Donalda Trumpa, novoizabranog američkog predsjednika.

Trump, najmoćniji predsjednik-biznismen svijeta, pridobio je dvojac koji je javno i glasno navijao za Hillary Clinton, Trumpovu protukandidatkinju na nedavnim predsjedničkim izborima. Musk nije krio da Trump “nije pravi čovjek za taj posao”.

Pritom je dodao i da izbore nikako ne može uvrstiti u “najbolji trenutak naše demokracije, općenito”. Kalanick je išao i korak dalje te izjavio da će se odseliti u Kinu pobijedi li Trump.

U šali ili ne, poruku na čijoj je strani Kalanick je više nego jasno odaslao. Ono što im je smetalo, kao i ostaloj tehnoeliti, antiimigrantska je retorika, ali i kontroverzna parola o vraćanju poslova u Ameriku ne bi li opet postala velika.

Musk i Kalanick bez ograda su bili priklonjeni umjerenom programu H. Clinton kao i gotovo svi velikani iz Silicijske doline. Ipak, odnosi snaga se mijenjaju i spomenuti dvojac se mudro priklonio budućoj vladajućoj administraciji.

Trump je ipak prije svega biznismen, a okupiti one glavne oko sebe odličan je potez. Savjetovat će ga o novim modelima i načinima prijevoza i regulativi koja to područje nužno prati.

Elon Musk, naime, kontroverzni inovator i milijarder, izvršni je direktor i osnivač Tesla Motorsa, i svakako mu je cilj da se regulativa vezana uz samovozeće automobile što prije uredi jer on proizvodi električne automobile, a cjelokupna nova serija trebala bi imati ugrađen sustav autopilota.

Usto, Musk predvodi SpaceX, tvrtku koja surađuje s američkom vladom u svemirskom programu. Kalanicku, pak, sa svojim Uberom ili alternativnim taksijem također je u interesu da bude u Trumpovu savjetodavnom odboru.

Cijela tehnoelita pozvana je na sastanak u Trump Tower u NewYorku. Bit će tu svi: Tim Cook, šef Applea, Satya Nadella, čelnik Microsofta, Larry Page i Eric Schmidt iz Alphabeta (prije poznat kao Google), Jeff Bezos, šef Amazona, te Sheryl Sandberg iz Facebooka.

Očekivano ili ne, savjetovati se s onima koji vode glavne biznise ne samo u SAD-u nego i u svijetu te misliti na buduće tehnološke inovacije i kako ih regulirati, što god tko mislio o Trumpu, izvrstan je liderski potez. Osim Muska i Kalanicka, u odbor je imenovana i Indra Nooyi iz PepsiCo-a. Odborom će predsjedati Steve Schwarzman iz CEO Blackstonea.  

>> Trump za šefa diplomacije stavio osobu koja nema nikakve veze s vanjskom politikom

Komentara 2

BA
barbaizamerike
17:47 16.12.2016.

Nije sramota da politicar uzme za savjetnike sponsobne privrednike to je velicina politike

GL
glupost
23:10 16.12.2016.

To znamo iz pravih novina, a ko savjetuje te ignorante u Saboru, jer nisam vec 25 godina cuo za pomak, jedino da se dugovi pomicu ali prema gore, to je jedina konstanta u toj drzavi....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije