Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drama zbog PDV-a

Capelli u zadnji tren otkazao dolazak na burzu turizma u London

gari capelli
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
07.11.2016.
u 09:55

Na londonskm sajmu ipak će biti govora o PDV-u, hotelijeri najavili izjave za danas u 14 sati

Činilo se da Gari Capelli, novi ministar turizma, preuzima jedan od lakših resora. Ni mjesec dana otkako se primio tog posla, sjedi, međutim, na jednoj od vrućih stolica u hrvatskoj Vladi. Sektor mu je stubokom protiv mogućnosti da Porez na dodanu vrijednost za ugostiteljstvo već s početkom iduće godine poraste s 13 na čak 25 posto, što je jedna od stavki iz prijedloga porezne reforme, a svježe imenovanom ministru već se odašilju i poruke da, ako taj udar na ugostiteljstvo ne  spriječi, jednostavno odstupi.

Zasad se Capelli slaże s turističkim radnicima kako bi dizanje PDV-a ugostiteljima na 25  posto bilo pogubno za turizam. Javno poručuje kako bi time bili ugrożeni ciljevi iz Strategije razvoja turizma do 2020. do kad je zacrtano sedam milijardi eura investicija u turizmu i povećane turističkih prihoda na 14 milijardi eura. Smatra i da se upravo povlaštenoj stopi PDV-a może dobrim dijelom zahvaliti za 2,5 milijardi eura turističkih investicija u proteklih nekoliko godina.

Brani li Capelli postojeću stopu zato što stvarno još ima nade da ona ostane ista ili tek da pred sektorom stvori dojam kako se borio do zadnjeg trena, teško je reći. No, činjenica je da je u zadnji tren otkazao slużbeno najavljeni dolazak na World Travel Market, svjetsku burzu turizma koja danas počinje u Londonu. Slużbeno objašnjenje; porezna reforma, koordinacija u Vladi. I bez Capellija će se, međutim, u Londonu govoriti o PDV-u. Za danas u 14 sati hotelijeri su najavili izjave na ovu temu, koja je jedna od dramatičnijih u turizmu u nekoliko posljednjih godina.

Komentara 9

DU
Deleted user
13:10 07.11.2016.

Idemo malo realnosti,kad je PDV pao na 13 % cijene se nisu promjenile,sad idu na 25% cijene će se mjenjati i sve to će platiti naši gosti. Hrvatski turizam neće izgubiti niti jednog gosta zbog tog poskupljenja jer smo još jeftini za naše goste. Podizanjem PDV na turizam je najbolje i najjednostavniji način da se pomogne građanima i poduzetnicima:Ps. Osobno bih trebao biti ugrožen sa ovim povišenjem jer moj biznis je turizam!

BL
blackstone
10:15 07.11.2016.

A zasto bi imali nizi porez,vlasnici su ionako skoro sve stranci a i gosti su im stranci.a onog linica treba upitati zasto im je spustio na 13% i koliko su mu platili za to,jer su zaradili miljarde zadnjih godina. Ljigavac prokleti,nadam se da mu je apoteka menza

OS
osica
13:19 07.11.2016.

Capelli, " danas čuva fotljelju " a London, burza turizma , rekli bi "kaj god", biti ce iduće ako bude fotelja. Uopće se snašao nije. Nema jasne poruke što će biti . Trebao je PDV iskomunicirati već do danas "" pa kud puklo da puklo" . Ovako, "Đekna još umrla nije i ne znas se kad će" , šteti sebi, vladi i ugostiteljima. Vrijeme traži odvažne i hrabre. Gospodin je trebao danas biti u Londonu. "Pošaljite zamjenu gospodina Klimana".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije