Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZDRAVLJAJU IZBOR

Evo što turistički sektor očekuje od novog ministra Capellija

 capelli
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
21.10.2016.
u 09:55

Predsjednik najveće zajednice pri HGK za obiteljski turizam Nedo Pinezić važnim smatra da je novi ministar turizma, prvi koji dolazi s Kvarnera i s otoka, 'poniknuo' iz obiteljskog mikropoduzetništva u turizmu.

Turistička strukovna udruženja i tvrtke pozdravljaju izbor Garija Cappellija za novog ministra turizma zbog njegove stručnosti, znanja i iskustva te očekuju da snažnim i konkretnim potezima pridonese daljem održivom rastu i razvoju turizma u idućim godinama.

Predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) Ivan Sabljić, zaposlen Valamar Rivijeri, ističe da od nove Vlade i ministra turizma prije svega očekuju promjenu nekonkurentne porezne politike, odnosno smanjenje PDV-a na usluge smještaja i ostale ugostiteljske usluge na 5 posto sa sadašnjih 13 posto), donošenje izmjena i dopuna zakona o turističkom zemljištu, novog zakona o pomorskom dobru, kao i proširenje primjene zakona o poticanju ulaganja te osiguranje značajnije razine sredstava za financiranje ulaganja u turizam kroz Hrvatsku banku za obnovu i razvitak (HBOR).

"U sadašnjem trenutku izuzetno je važno strateški pristupiti pitanju nedostatka radne snage i pogotovo kvalitetnih kadrova za turizam kroz kratkoročne i dugoročne mjere i politike te nastaviti raditi na promjeni sustava obrazovanja kadrova za turizam i druge gospodarske grane", poručio je Sabljić.

Rješavanje nekih od važnijih problema za sektor kampinga, a koja se već duže vrijeme ne rješavaju, od ministra očekuju iz Kamping udruženja Hrvatske (KUH). Predsjednik KUH-a Tihomir Nikolaš očekuju da "pridonese rješavanju problema sklapanja ugovora za koncesije na turističkom zemljištu i problema koncesija na zahtjev na pomorskom dobru, kao i da će razumjeti specifičnosti kampinga i njegove promocije".

Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija UHPA Boris Žgomba, ujedno i suvlasnik pulske agencije Uniline, smatra da je dobro što novi ministar poznaje uspjehe, ali i poteškoće sektora. Poručuje da je za agencije najvažnije rješavanje problematike posebnog postupka oporezivanja te donošenje zakona o pružanju usluga u turizmu, kao i zakona o turističkim zajednicama te turističkom zemljištu.

Predsjednik Udruženja putničkih agencija pri zagrebačkoj Komori, u kojemu je oko 30 posto svih agencija u Hrvatskoj, Ivan Pukšar, ujedno i direktor zagrebačke agencije Kompas, nada se da će Cappelli dokazati da ima snage i ingerenciju samostalno donositi važne odluke, jer je hrvatsko gospodarstvo u velikoj mjeri ovisno upravo o turizmu.

"Što se tiče agencija, osim hitnog rješavanja 'bremena' nerazumno previsokih poreza, već za iduću sezonu očekujemo i da u promociji potakne aktivnosti za privlačenje novih gostiju na stranim tržištima, pogotovo za pred i posezonu, gdje ima najviše prostora za rast, ali i za oporavak poslovanja turističkih agencija", navodi Pukšar.

Predsjednik najveće zajednice pri HGK za obiteljski turizam Nedo Pinezić važnim smatra da je novi ministar turizma, prvi koji dolazi s Kvarnera i s otoka, ''poniknuo'' iz obiteljskog mikropoduzetništva u turizmu.

"Vjerujem da će Cappelli dobrim uvidom u globalna turistička kretanja i turističke potencijale RH, kao i shvaćanjem važnosti doprinosa turizma ekonomskoj i socijalnoj stabilnosti zemlje, u Ministarstvu nastaviti s projektima brendiranja obiteljskog poduzetništva uz potporu povoljnih kredita HBOR-a i poslovnih banaka i u suradnji s regionalnim i lokalnim jedinicama samouprave", smatra Pinezić.

Nastavku dosadašnje kvalitetne suradnje s Ministarstvom, s naglaskom na završetak izrade pravilnika i zakona važnih za ugostitelje, nada se predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) i Udruženja ugostitelja Zagreba Nenad Šepak. Ocjenjuje da je "najvažnije da ministar stoji ispred struke i da koordinira s ostalim ministarstvima kako se više ne bi zakoni preklapali i da se otklone zakonske barijere za poslovanje".

"Rijetki su ministri poput Cappellija koji ne trebaju ni dana za uvođenje u resor i ne sumnjamo da će se odmah uhvatiti ''u koštac'' s najvećim izazovima hrvatskog turizma, od turističkog zemljišta do PDV-a, i ostati iznimno senzibiliziran za turizam budućnosti koji uključuje održivi razvoj i promociju Hrvatske kao destinacije zdravlja", istaknula je direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić-Jurić.

>> Tko su Plenkovićevi ministri, kakve su im kvalifikacije i kako su prošli na izborima

>> Riječni turizam sve popularniji: ove godine pristaje 221 kruzer s oko 30.000 turista

Komentara 3

DU
Deleted user
11:36 21.10.2016.

Zašto burek u Zadru ima PDV 13% i skuplji je od Zagrebačkog koji ima 25%. To nema veze s turizmom.

Avatar Honduras
Honduras
10:22 21.10.2016.

zašto bi se turizmu smanjio porez? zašto se ne bi smanjio i poljoprivredi... proizvodnji... energetici... SVIMA???

DO
doktorica
12:19 21.10.2016.

zašto mali iznajmljivači moraju plaćati članarinu turističkoj zajednici tj.porez prema broju kreveta kroz 3 mjeseca?!Šta se dobije od toga novca,jedino to da taj novac ide na lijepu gomilicu uhljeba koji su sada potpuno nepotrebni od kada se uveo e-Visitor tj.iznamljivačč sam vodi sve podatke ,knjigovodstvo,prijave itd.Isto tako mali iznamljivači plaćaju porez kvartalno na najam,plaćaju RTV pretplatu za turiste iako plaćaju tu pretplatu i u mjestu prebivališta!Platili su i energ.certifikat koji sada ne treba.Pa dokle?!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije