Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Deloitte ljestvica

Čak četiri hrvatske tvrtke s najbržim rastom u Srednjoj Europi

mono
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
19.11.2013.
u 20:17

Zahvaljujući prosječnom petogodišnjem rastu koji je iznosio 1110%, odnosno 892%, Webteh i Infinum dospjeli su na zavidno 6. i 10. mjesto najbrže rastućih

Na ovogodišnju Deloitteovu ljestvicu 50 tehnoloških tvrtki s najbržim rastom u Srednjoj Europi plasirale su se čak četiri tvrtke iz Hrvatske - Webteh, Infinum, Five Minutes (Pet minuta) i Mono. Zahvaljujući prosječnom petogodišnjem rastu koji je iznosio 1110%, odnosno 892%, Webteh i Infinum dospjeli su na zavidno 6. i 10. mjesto najbrže rastućih.

Najviše tvrtki bavi se razvojem softvera

Vodeću poziciju na natječaju revizorsko-konzultantske kuće Deloitte, koji je u osam država Srednje Europe proveden 14. godinu za redom, osvojila je rumunjska tvrtka koja se bavi izdavanjem elektroničkih avionskih karata Vola.ro, čiji je prosječan rast prihoda unazad posljednjih pet godina iznosio 5729%. Najveći broj tvrtki na listi dolazi iz Poljske, Mađarske, Rumunjske i Češke, a najzastupljenije su tvrtke koje se bave razvojem softvera i internet-tehnologijama.

Prosječan petogodišnji rast koji je 50 tvrtki s Deloitteove ljestvice ostvario u 2012. godini iznosio je 671%, što predstavlja značajno smanjenje u odnosu na lanjsku godinu kada je iznosio visokih 1026%, što je i očekivano s obzirom na krizu s kojom se suočava većina zemalja Srednje Europe – kazala je Martina Aleksić, viša savjetnica u Odjelu za poslovno savjetovanje u Deloitteu.

Osim ljestvice 50 tehnoloških tvrtki s najbržim rastom u SE, Deloitte je i ove godine objavio pobjednike kategorija Zvijezde u usponu i Velikih 5. Ove je godine prvu poziciju u kategoriji Zvijezde u usponu zauzeo rumunjski Insoft, koji se bavi razvojem softvera, zahvaljujući prosječnom rastu prihoda koji je u protekle tri godine iznosio visokih 2884%. U kategoriji Velikih 5, na prvom se mjestu našla poljska tvrtka Goclever, koja se bavi hardverom.

Zvijezde u usponu

Zanimljivo, nakon Multicoma koji se 2010. godine našao na prvom mjestu ljestvice Zvijezde u usponu, nijedna tvrtka iz Hrvatske nije se uspjela uvrstiti na tu ljestvicu. Slično, hrvatskih predstavnika nema ni na ljestvici Velikih 5 – naglasio je Luka Škacan, viši savjetnik u Deloitteovu Odjelu poslovnog savjetovanja.

Tvrtke koje su se našle na ovogodišnjoj ljestvici karakterizira inovativnost, kreativnost i fleksibilnost, što je posebice važno s obzirom da se većina tržišta u Srednjoj Europi, uključujući i Hrvatsku i dalje bori s posljedicama globalne krize – kazao je Ivica Perica, direktor u Deloitteovom Odjelu poslovnog savjetovanja.

Čak 22 tvrtke na Deloitteovoj su se ljestvici najbrže rastućih našle po prvi puta. Prosječan rast prihoda koji je trebalo ostvariti za uvrštavanje na ljestvicu u 2013. Iznosi 671%, dok je godinu ranije bio 1026%. Ljestvicom tradicionalno dominiraju tvrtke koje se bave razvojem softvera (58%) i internet-tehnologijama (26%).

>> Izabrane najbolje hrvatske inovacije i inovatori

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije