Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novac za projekt

Bura se ne stišava, Slavonci ne mare za argumente Zagreba

'03.09.2012.,Osijek - Konferencija za medije zupana Osjecko- baranjske zupanije Vladimira Sisljagica povodom izjava clanova Vlade RH.Vladimir Sisljagic,Zeljko Kraljicak,Stjepan Ribic Photo:Marko Mrkon
Marko Mrkonjić/PIXSELL
04.09.2012.
u 12:00

Vodovod iz Osijeka uložio je 5 milijuna kuna za projekt vrijedan 72 milijuna kuna, Slavonija nema novca

Ne smanjuje se buka oko nove regionalne podjele zemlje, a direktori slavonskih razvojnih regionalnih agencija nalaze se danas u Zagrebu kako bi definirali zajedničke poteze.

Nisu dovoljne ideje

Bez obzira na to što u Vladi tvrde da je strah Slavonaca neopravdan te da novom podjelom na dvije regije nitko neće izgubiti, a država može samo dobiti, oni i dalje iznose suprotna mišljenja. Stjepan Ribić, direktor Razvojne agencije Slavonije i Baranje, kaže da je problem u tome što će bogatiji Zagreb pa i Varaždin sa svojim programima konkurirati slabim općinama iz Slavonije jednostavno zato što imaju više novca da pripreme projekte.

Argument ministrice Vesne Pusić i Branka Grčića da će Hrvatska imati na raspolaganju više od 13 milijardi eura te da će biti dovoljno novca za sve, jer dosad nitko nije iskoristio više od 70 posto, odbijaju uz obrazloženje da EU ne sufinancira ideje, već gotove projekte. Zagreb će s proračunom od 7 milijardi kuna moći podržati više projekata pa će slabo razvijeni dijelovi izgubiti u toj konkurenciji.

– Uz dužno poštovanje prema njoj, ali ministrica Pusić priča gluposti kad kaže da možemo angažirati konzultante. Mala općina nema novce za konzultante. To je isto kao da uzmete radnika s dvije tisuće kuna i direktora s dvadeset i kažete da su isti jer u prosjeku zarađuju 11 tisuća – komentira Stjepan Ribić, direktor Razvojne agencije Slavonije i Baranje, koji vjeruje da će za 14 godina Zagreb povući sredstva i dogurati do BDP-a od 200 prosjeka EU, dok će Slavonija ostati na 40 posto.

Vole Zagreb, ali...

– Ja volim Zagreb, ali ne trebamo mi zbog toga ostati trajno nerazvijeni. Slavonija je mogla idućih 50 godina konkurirati za te fondove sa svojim stupnjem razvoja, a ovako će moći samo 14. Problem je što za te projekte treba dosta vremena. Vodovod iz Osijeka četiri godine sređuje projektnu dokumentaciju za jedan projekt težak 72 milijuna eura i u njega su uložili 5 milijuna kuna, što je za njih golem novac. Četiri godine trebalo je za imovinskopravne odnose i pripremu – kaže Ribić.

Slavonija ima milijun ideja, ali nema novca da razradi projektnu dokumentaciju. Ministar Grčić na takve primjedbe odgovara da će njegovo ministarstvo i Vlada izdvojiti sredstva za pripremu projekata. Konzultantica Anja Fresl, koja je na tim poslovima pet godina radila u državnoj upravi, a tri u privatnom sektoru, smatra da je za nacionalnu razinu promjena u dvije regije dobra.

– Što više regija postoji, više novca treba za njihovo funkcioniranje – kaže Fresl.

Ključne riječi

Komentara 4

JA
james49
12:34 04.09.2012.

Maxim je za njih sitna riba. Mislim na onaj mitraljez iz maxima po diviziji!

ME
melkior007
13:07 04.09.2012.

Netko ovdje svjesno laže i zavarava građane. Ali tko, iz teksta se ne može baš zaključiti.

Avatar Marijo-Ixich
Marijo-Ixich
13:12 04.09.2012.

Mislim da bi tri regije bile bolje i iz pogleda decentalizacije, mislim da bi se u slučaju tri regije dio novaca iz Zagreba ovako investirao u slabije razvijene djelove zemlje gdje bi se investitoru brže vratio investirani novac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije