Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Investicijski plan

Grčić: Tender za pelješki most možda već najesen

grčić
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
19.06.2015.
u 12:16

Grčić je i izjavio da u njegovom slučaju nema sukoba interesa

– Za nekoliko dana imat ćemo gotovu studiju izvodivosti za pelješki most, koja će, nadam se u konačnici definirati da je most najbolji način povezivanja hrvatskog juga s ostatkom zemlje. I onda krećemo direktno u razgovore s EK o razini sufinanciranja projekta iz EU fondova. Kad to bude dogovoreno, sve je spremno da projekt krene, iako mi već sada pripremamo kompletnu dokumentaciju i moguće je da već najesen bude raspisan tender za izvođenje radova na tom projektu – izjavio je ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić uoči konferencije Investicijski plan za Europu.
Nadovezao se je kako je start kroz investicijski plan, tzv. Junckerovu inicijativu dobro počeo i da smo već na samom startu dobro počeli s projektom ZL Dubrovnik za koju je odobreno 30 milijuna kuna za sufinanciranje. S obzirom na to da se većina novca financira iz EU fondova, to je dobra vijest za Hrvatsku.

– Pozivam sve zainteresirane u  javnom sektoru, ali još više u privatnom sektoru da pripreme projekte i da se slobodno jave za sada Vladi, a u sljedećem razdoblju vjerojatno HBOR-u kao jednoj središnjoj točki koji će biti poveznica s EIB-om gdje će se moći prijaviti svi ovi projekti – rekao je Grčić.

Na inicijalnoj je listi već 30-ak projekta iz područja na kojima se najviše ulaže, dakle energetika, prometna infrastruktura, obrazovanje, inovacije, istraživanje i razvoj. – Pokrili smo sva područja pa tako i, primjerice, vrlo interesantno područje razvoja digitalne mreže, odnosno broadbanda, i sve su to područja u kojima i u Hrvatskoj također predstavljaju prioritet i mi smo zapravo nekakav most od investitora prema Junckerovu planu, odnosno EIB-u i ESIF-u – nastavio je ministar.

Vezano za pokretanje postupka za utvrđivanje sukoba interesa izjavio je da nikakvog sukoba interesa nema.

– Kada bih ja imao nekakvu tvrtku koja bi poslovala s državom ili na bilo koji način se natjecala za nekakva sredstva, onda bismo tu mogli govoriti o sukobu interesa. Ali, ovdje je riječ o propustu administracije i zakonskoj neusklađenosti, ali zapravo niti u jednom segmentu ne postoji niti jedan razlog za sukob interesa, barem kada je o meni riječ, a ja se nadam da je takva situacija i s drugim ministrima. Apsurdno je da smo prije mjesec dana mi ministri u Upravom vijeću Agencije za investicije i konkurentnost, a danas smo i dalje u tom upravnom vijeću, a nismo u sukobu interesa. O čemu se radi? Dakle potpuno apsurdno i mogu reći samo da tu nikakvog sukoba interesa nema. A za sve ono što treba popraviti, uskladiti se u pravnom smislu, tu smo i na raspolaganju smo Povjerenstvu – izjavio je i dodao kako bi se tako sve dužnosnike zapravo moglo proglasiti da su u nekoj vrsti sukoba interesa zato što obavljaju svoj posao i to bez bilo kakve naknade.

 – Dakle sav posao u tim upravnim vijećima zapravo je dodatni posao za nas i jedno ogromno opterećenje kojeg bismo se mi najradije riješili, ali dok smo u Vladi, to je naš posao. Povjerenstvo treba raditi svoj posao, ali ovom prilikom očekujem da će na pravi način valorizirati ove situacije jer tu je riječ o zaista ogromnom broju ljudi koji obavljaju samo svoj posao – izjavio je.

>> Grčić: Hrvatska nije ni blizu grčkoj situaciji

Komentara 3

KL
Klarahrv
15:18 19.06.2015.

Gospodine Grcic pa zar izgradnja Peljeskog mosta nije glupost?

DO
doktor1
14:26 21.06.2015.

...kaže lik koji je o HDZ planu gradnje Pelješkog mosta govorio kao kriminalu HDZa i "razbacivanju". Remetinec već prije jeseni.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
18:17 19.06.2015.

Bila bi da se gradila na nacin Hdza i Kalmete. Ali kad se gradi po Eu propisima onda je to druga prica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije