Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRUĆE KRIPTOVALUTE

Nakon korejske zabrane bitcoin pao. Poznati milijarder otkrio kakvu mu sudbinu predviđa

11.01.2018.
u 17:57

Američki Senat sprema saslušanje o zaštiti financijskog sustava SAD-a

I do sada je većina vijesti o regulaciji neke vrste trgovine bitcoinima ili trgovine drugim instrumentima na njima baziranima dolazila iz Južne Koreje. No, posljednje su vijesti do sada i najdramatičnije.

Nakon što su južnokorejski poreznici i policija u srijedu pretresli urede niza mjenjačnica bitcoina, vlada u Seulu priopćila je kako planira zabraniti trgovanje kriptovalutama. Nakon vijesti o akciji južnokorejskih vlasti, cijena bitcoina na lokalnim burzama potonula je 21 posto na 18,3 milijuna wona (17.064 dolara) dok je na zapadnim tržištima oko 13 sati pala 7 posto na 13.490 dolara.

Iako vlasti službeno nisu htjele otkriti razlog upada u desetak mjenjačnica, iz Bithumba – druge najveće mjenjačnice u J. Koreji – za Reuters su otkrili kako su poreznici zatražili na uvid knjigovodstvene dokumente sumnjajući na utaju poreza.

Južna Koreja jedno je od najvećih tržišta kriptovalutama pa je utjecaj takvih vijesti bio izuzetan. Šok je nastupio kada je web CoinMarketCap na kojem se prate sve najvažnije kriptovalute, maknuo iz svojeg pregleda južnokorejske burze jer se tamo trgovalo po za trećinu većim cijenama.

Kako bi se šteta ublažila, iz predsjednikova je ureda stigla informacija kako odluka nije još donesena te je samo jedna od mjera koja se razmatra. Doduše, takvoj je umirujućoj izjavi koristilo i 55.000 potpisa Korejaca koji su tražili da se prekine s represijom na kriptovalutama. To doista i nije tako daleko od istine jer da bi se tako ekstremna mjera, zabrana trgovanja, provela morala bi se postići većina u korejskoj Nacionalnoj skupštini koja broji 297 članova. Tako nešto moglo bi potrajati i koju godinu. Južnokorejsku vladu brine ogroman broj investitora koji se priključuju tržištu kriptovaluta dok ih jako mali broj izlazi s tržišta.

Nešto slično, samo manje intenzivno, događa se i u Sjedinjenim Državama. Tamo Senat idućeg mjeseca namjerava napraviti saslušanje kako bi razmotrili rizike koje kriptovalute predstavljaju financijskom sustavu. Na saslušanju bi se trebali pojaviti čelnici dvije regulatorne agencije za trgovanje vrijednosnicama, Commodity Futures Trading Commision te Securities and Exchange Commision.

U Americi je snažan rast bitcoina potegao pitanje i izazvao podjelu između Wall Streeta i bankarskog sektora je li riječ o legitimnom i održivom financijskom instrumentu. Obje su agencije povećale svoje jurisdikcije nad tržištem kriptovaluta i upozorile na značajne rizike koji postoje na tom tržištu ali i na mogućnost prevare u trgovanju na kriptovalutama temeljenim financijskim instrumentima.

U Americi i dalje vlada optimizam u trgovanju kriptovalutama, iako je milijarder Warren Buffet izjavio u srijedu kako nikada ne bi uložio svoj novac u bitcoin ili neku drugu kriptovalutu te im predviđa snažan pad vrijednosti.

Naime, tvrtka Kodak predstavila je plan za svoju kriptovalutu KodakCoin pa su joj dionice narasle dvostruko, a bilježe se slučajevi gdje dionice tvrtki rastu samo zato što su u ime dodale riječ blockchain.

Komentara 11

Avatar niwrad
niwrad
18:18 11.01.2018.

Bitcoin i kriptovalute – Ponzijeve sheme skrivene pod maskom novca https://kriptoprevara.wordpress.com/

DU
Deleted user
18:31 11.01.2018.

Lanci sreće, financijski inženjering, kriptovalute... Ljudima uvijek možete prodati isti proizvod pod drugim nazivom i u drugom pakiranju.

Avatar hucika
hucika
18:21 12.01.2018.

fake news ! dokle ćete lagati ovaj napačeni narod

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije