Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Institut za javne financije

Bit će novca za plaće i mirovine, brine me kako će biti našoj djeci i unucima

Katarina Ott
02.03.2010.
u 17:33

Država će uvijek naći načina da se zaduži, no pitanje je po kojoj cijeni. Česti rebalansi znak su neodgovorna planiranja, kaže Katarina Ott, ravnateljica Instituta za javne financije.

– Ne sumnjam u to da će Vlada osigurati isplatu plaća i mirovina. Brinu me dugoročne posljedice, što ćemo ostaviti djeci i unucima u naslijeđe – rekla je Katarina Ott, ravnateljica Instituta za javne financije, koji je jučer predstavio novo izdanje proračunskog vodiča za građane, pripremljenog u suradnji sa zakladom F. E. Stiftung. Katarina Ott smatra da je vlada pripremila neodgovoran proračun, a boji se da će takvima nazvati i sadašnji budžet, kad bude pripremala neku novu analizu, samo što će brojke biti još nepovoljnije.

Inače, ravnateljica IJF-a jedna je od novoimenovanih savjetnica predsjednika Ive Josipovića.

– Država će uvijek naći načina i sredstva da se zaduži, samo je pitanje po kojoj cijeni – kazala je Ott. Učestali rebalansi znak su neodgovarajućeg planiranja, no rashode ne može riješiti Ministarstvo financija bez konsenzusa svih ministara i bez konsenzusa s građanima. Želi li se besplatne udžbenike, rast plaća, besplatno studiranje bez obzira na uspjeh, tada ne može biti ni uravnoteženog proračuna, istaknula je Ott.

Državni tajnik Zdravko Marić kazao je da dosad nijedna godina nije prošla bez rebalansa proračuna, pa neće ni ova, a Ministarstvo će procijeniti najbolji mogući trenutak za rebalans.

– Na rebalanse se dosad išlo jer Vlade nisu imale hrabrosti za reforme u području zdravstva, mirovinskog osiguranja i izvanproračunskih fondova – smatra Anto Bajo iz IJF-a.

Mirko Hempel, direktor zaklade Stiftung, rekao je da slučaj Grčke treba svima biti upozorenje.

– Prevelika potrošnja i zaduženje vode u bankrot, što treba izbjeći – kazao je Hempel.

Ključne riječi

Komentara 1

GO
gocat
17:54 02.03.2010.

da.. naša djeca bi trebala radit za djecu današnjih kriminalaca, lopova i tajkuna poput todorića. naravno, imati će mnogo manje radničkih i svih ostalih prava nego što ih mi imamo danas, pa će tako i suprotstavljanje takvom poretku biti mnogo teže nego danas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije