Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvati o poljoprivredi:

Bez sela nemamo budućnost

OPG Antunović
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
10.01.2016.
u 00:20

Hrvatima je iznimno važno poticanje i poboljšanje života na selu (44 posto), dok je tu odgovornost u EU istaknulo samo 24 posto građana

Poljoprivreda i razvoj ruralnih područja od izuzetne su važnosti za budućnost Hrvatske i EU, pokazalo je istraživanje Eurobarometra koje je objavila Europska komisija. Prema istraživanju, devet od deset građana EU smatra da su poljoprivreda i ruralni prostor važni za razvoj države.

Istraživanje je u Hrvatskoj provedeno od 17. do 26. listopada 2015. godine na više od 1000 ispitanika različitih socijalnih i demografskih kategorija, a čak 94 posto građana Hrvatske smatra da su poljoprivreda i razvoj ruralnih područja važni za budućnost države, pri čemu je vrlo važnom smatra čak 62 posto ispitanih, a prilično važnom 32 posto.

Kvalitetna i jeftina hrana

Istraživanje na razini EU, provedeno na ukupno 27.822 ispitanika, pokazalo je da građani Hrvatske imaju slične stavove kao i ostali građani EU kada je riječ o važnosti poljoprivrede i razvoju ruralnih područja. U odnosu na 2013. godinu, kada je rađeno slično istraživanje, broj građana Hrvatske koji poljoprivredu smatraju važnom porastao je 10 posto, dok je na razini EU zabilježen rast od devet posto.Kada je riječ o odgovornosti poljoprivrednika u društvu, stavovi građana Hrvatske i prosjeka u EU razlikuju se. Hrvatski građani smatraju da je glavna odgovornost poljoprivrednika opskrba stanovništva raznovrsnim kvalitetnim jeftinim proizvodima. Tako smatra gotovo polovica ispitanih, dok je prosjek EU nešto niži i iznosi 42 posto. Hrvatima je po važnosti na drugom mjestu poticanje i poboljšanje života na selu (44 posto), dok je tu odgovornost u EU istaknulo samo 24 posto građana. Građani Hrvatske važnim smatraju i održavanje ekonomske aktivnosti i zaposlenja u ruralnim područjima 36 posto ispitanih, dok je prosjek u EU 29 posto. Za razliku od Hrvatske, većini građana EU visoki je prioritet dobrobit životinja 35 posto, dok kod nas samo 21 posto anketiranih to smatra važnim.

Ne znaju pojedinosti

Relativno velik broj građana Hrvatske, 68 posto ispitanih, čulo je za potpore koje EU daje poljoprivrednicima putem svoje zajedničke poljoprivredne politike, ali samo devet posto zna što potpore znače i kako se dijele poljoprivrednicima. Ništa bolje nije ni na razini cijele EU. Čak 61 posto ispitanih građana Hrvatske smatra da bi u idućih deset godina potpore poljoprivrednicima trebalo povećati, dok ih je za smanjenje 11 posto, a 20 posto smatra da bi one trebale ostati iste. Za povećanje potpora na razini EU je 45 posto, a za smanjenje 13 posto građana.delutem milia (2400). 

>> Ne bismo se oženili da nam daju 500 tisuća, a kamoli 5000 kuna 

>> Laslo: Ne spominje se preobrazba sela

Komentara 2

BJ
Bjelovar112
07:56 10.01.2016.

bude Hrg osigurao sve seljacima i selu

DU
Deleted user
19:16 13.01.2016.

Svih ovih 25 godina niti se ne vodi politika očuvanja, rasta i poboljšanja poljoprivredne proizvodnje nego se stihijski i ad hoc rješavaju goruća pitanja. Uopće nema strategije. Što je s navodnjavanjem? Što je s poplavama koje se desetljećima ponavljaju na istim područjima i uništavaju uvijek iste poljoprivredne površine? Niz pitanja a odgovora nema. Važno da imamo Ministarstvo poljoprivrede, Agencije u poljoprivredi, Regionalne agencije u poljoprivredi, Državen urede, Savjete za praćenje...Zavode....Udruge, komisije, radne grupe, i kako se sve ne zovu te izmišljotine za pranje novca, dangubu, papke i rogove:? Ostap Bender je nula prema vama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije