Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HGK o Zakonu o jamstvenom fondu Vlade RH za ublažavanje gospodarske krize

Bez pokretanja investicija oporavak gospodarstva bit će kratkotrajan

proizvodnja
Foto: Podravka
04.02.2010.
u 15:00

Iako se može postaviti pitanje pravodobnosti njihova poduzimanja, očekivani pozitivni učinci poduzetih mjera Vlade RH usmjereni na gospodarski oporavak i razvitak bit će kratkotrajni ako ne doprinesu pokretanju investicijskog ciklusa i dinamiziranju ukupne gospodarske aktivnosti, priopćili su iz HGK.

Iz Hrvatske gospodarske komore priopćili su kako podržavaju mjere Vlade RH usmjerene na gospodarski oporavak i razvitak kojoj je cilj ublažiti posljedice gospodarske krize i dinamizirati ukupnu gospodarsku aktivnost. Iako se može postaviti pitanje pravodobnosti njihova poduzimanja, one su sasvim sigurno pozitivan pomak u ukupnoj gospodarskoj politici, što će se odraziti na poboljšanje likvidnosti i dijelu gospodarskih subjekata omogućiti lakše preživljavanje krize, a time i usporavanje pada zaposlenih kao jednog od ključnih ciljeva ekonomske politike.

- Iako se poduzete mjere ne mogu smatrati optimalnima, ocjenjujemo ih značajnima jer aktiviraju postojeći bankovni potencijal usmjeravajući ga prema gospodarskim subjektima. U samoj provedbi potrebno je uložiti maksimalne napore za ostvarenje ključnog cilja oživljavanja proizvodnog sektora gospodarstva kako se stvarni efekti ne bi odrazili samo na poboljšanje položaja financijskog sektora te doveli do povećanja zaduženosti države - ističu u HGK, uvjereni kako će svi očekivani pozitivni učinci poduzetih mjera za oporavak gospodarstva biti kratkotrajni ako ne doprinesu pokretanju investicijskog ciklusa i dinamiziranju ukupne gospodarske aktivnosti.

Nakon donošenja zakona i svih popratnih podzakonskih akata, Hrvatska će gospodarska komora, dodaju, u suradnji s HBOR-om, za gospodarstvenike organizirati prezentacije "Kako doći do financijskih sredstava uz nove mjere Vlade RH za gospodarski oporavak i razvitak" putem svoje mreže županijskih komora o čemu se više detalja može naći na internetskim stranicama www.hgk.hr.

U uvjetima otežanih globalnih tržišnih projekcija te suzdržanosti investitora i kreditora od investicija, podjela rizika s državom zasigurno može djelovati kao pozitivna poticajna mjera, uvjereni su u HGK, u kojem pozitivnim ocjenjuju i opredjeljenje Vlade da provedbu cijelog paketa Mjera za gospodarski oporavak i razvitak povjeri HBOR-u čime se korištenjem postojeće institucionalne infrastrukture osigurava brža i učinkovitija operacionalizacija predviđenih financijskih mjera. Za takvo rješenje HGK založio se u svom prijedlogu mjera još u veljači 2009. godine.

Komentara 1

Avatar drInternet
drInternet
15:52 04.02.2010.

Ukidanje doprinosa i obavezne članirine u HGK kao besmislenog poreza za Nadanovu rodbinu bi bio prvi antirecesijski potez vladajuće bande.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije