Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Bez inovacija i kreativnosti danas nema konkurentske prednosti

Na Veleučilištu Baltazar održan panel „Izazovi i trendovi u upravljanju inovacijama“
Foto: Promo
30.10.2019.
u 12:17

Na Veleučilištu Baltazar održan panel „Izazovi i trendovi u upravljanju inovacijama“

Može li sprega obrazovanja i gospodarstva pokrenuti promjene u Republici Hrvatskoj, tema je o kojoj se najviše govorilo na panelu "Izazovi i trendovi u upravljanju inovacijama" , održanom 29. listopada u organizaciji Veleučilišta Baltazar Zaprešić. Svoja iskustva iznijeli su tom prilikom poznati hrvatski gospodarstvenici i stručnjaci iz područja inovacija; prof.dr.sc. Velimir Srića, prof.dr.sc. Dubravko Rogale, Mario Hegeduš, direktor tvrtke Infoart te Renato Kujundžić i Hrvoje Hadžić iz Ericsson Nikola Tesla.

Voditelj specijalističkog diplomskog studija Upravljanje inovacijama Veleučilišta Baltazar prof. dr. sc. Velimir Srića u uvodnom je izlaganju objasnio zašto su važne kreativnost i inovativnost, kako se potiče nastajanje ideja, koje su glavne metode poticanja kreativnog mišljenja, ali i koje su blokade kreativnosti i inovacijama i kako ih otkloniti. „Odbojnosti prema tuđim idejama, birokratske zapreke, bijeg od pogrešaka, ograničeni resursi i preuska specijalizacija, samo su neke od blokada kreativnosti, a u Hrvatskoj ima malo inovacija i jer se ljudi boje rizika. Bitno je razviti poticajno okruženje za inovacije i obrazovati ljude za upravljanje inovacijama jer bez inovacija i kreativnosti nema konkurentske prednosti na današnjem tržištu i u ekonomskom okruženju.“ Istaknuo je Srića.

Nužno povezivanje snaga izumitelja i snaga znanosti s aspekta ekonomije

O iskustvima inovatora govorio je prof. dr. sc. Dubravko Rogale najnagrađivaniji hrvatski inovator koji u dosadašnjem radu broji 17 inovacija i 18 patenata. „Hrvatsko okruženje traži od inovatora da pronađe problem, da tehnički riješi problem, napravi model rješenja i funkcionalni prototip izuma. Na nama je potom da napišemo i patentnu prijavu i prođemo kroz proceduru patentne zaštite, a to je upravo ono zbog čega nama trebaju stručnjaci koji će završiti ovaj studij. Izrada analize tržišta i potreba tržišta, pokretanje komercijalizacije izuma te izrada poslovnog plana samo su neke od stavki koje mi inovatori ne poznajemo i za koje nam trebaju stručnjaci koji će ih znati riješiti. Upravo me zbog toga oduševila vijest o pokretanju ovoga studija jer će popuniti sve praznine u svijetu inovatorstva, u kojem je nužno povezivanje snaga izumitelja i snaga znanosti s aspekta ekonomije.“

Jedinstveni austrijsko - hrvatski studijski program

Svi panelisti složili su se da bez inovacije i kreativnosti nema konkurentske prednosti i uspjeha na tržištu, pa tako ni pokretanja gospodarskog rasta. Upravo je s tim ciljem na Veleučilištu Baltazar Zaprešić pokrenut novi specijalistički diplomski stručni studij Upravljanje inovacijama. Prvi je to studij upravljanja inovacijama u Republici Hrvatskoj, nastao u suradnji sa Fachhochschule der Wirtschaft, Campus 02 iz Gratz-a. Ova škola koristi EU akreditirani program Master Inovation Management, a Veleučilište Baltazar Zaprešić licencirano je provoditi ovaj program u Republici Hrvatskoj. Program je malo prilagođen hrvatskom obrazovnom sustavu te je dobivena dopusnica od MZOŠ-a 2017. godine. Program omogućava studentima da steknu znanja i razviju sposobnosti nošenja s poduzetničkim prilikama i rizicima, prepoznavanja i oblikovanja poslovnih čimbenika, poticanja inovacijskog duha te pokretanja i upravljanja promjenama s ciljem iskorištavanja inovacijskih i poslovnih prilika. Namijenjen je zaposlenicima različitih struka koji rade u velikim industrijskim poduzećima te malim i srednjim poduzećima u području proizvodnje ili pružanja usluga. Upisati se mogu svi sa završenim trogodišnjim preddiplomskim stručnim ili sveučilišnim studijem ili sveučilišnim i stručnim diplomskim studijem, a koji žele postati specijalisti u upravljanju inovacijama.

Upisi na specijalistički diplomski stručni studij Upravljanje inovacijama su u tijeku, a više informacija pronađite na www.bak.hr.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije