Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Banke će u iduće tri god. povećati kreditiranje poduzetništva

krediti, banke, novac
Arhiva VL
25.09.2012.
u 20:30

Mikrosubjekti u Hrvatskoj imaju 58 milijardi kuna kredita, od kojih je gotovo 15 milijardi kratkoročnih

Banke će u iduće tri do četiri godine rast prihoda nastojati postići kreditiranjem malih i srednjih poduzeća. Pokazalo je to istraživanje konzultantske tvrtke Roland Berger, čiji predstavnik Hendrik Bremen tvrdi da je razdoblje saniranja loših kredita i naplate potraživanja završilo te da banke moraju naći novi izvor prihoda. Crveno svjetlo za banke su loši rezultati tog sektora na domaćem tržištu.

Godišnje, kažu konzultanti, ugasi se oko 5000 malih poslovnih subjekata. Iako se svake godine pokrene više obrta, samostalnih djelatnosti ili malih tvrtki nego što se ugasi, 2011. završili su sa 3,9 milijardi kuna minusa, a opterećeni su sa 58 milijardi kuna kredita. Bankama su najdraži klijenti stomatolozi, liječnici i farmaceuti jer u regiji od njih najviše zarađuju. Inače, istraživanje je pokazalo i da stomatolozi i liječnici nerado razdvajaju osobne i poslovne financije, a tek kad stabiliziraju prihode počinju trošiti novac na ulaganje u opremu i poslovanje.

Bez obzira na izazove Hrvatske, u istraživanju je 67 posto bankara sigurno da će se kreditiranje mikrotvrtki povećati, a posebnost Hrvatske je i u tome što su bankari osobno vezani uz klijente iz tog sektora gospodarstva. U Hrvatskoj je registrirano 56 tisuća malih tvrtki i mikrosubjekata, koji zapošljavaju 45 posto svih zaposlenih u zemlji. Ostvaruju oko 34 posto BDP-a, kažu u RB-u.

>>Analiza Hypo banke: Pad BDP-a i dogodine, oporavak tek 2015.

Komentara 1

MA
mario72
07:56 28.09.2012.

Ako imadnu koga kreditirati u iduće tri godine!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije