Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bezobraština

Bandićev parkirališni harač od 9600 kn bacio poduzetnike u očaj

parking
Marko Prpić/Pixsell
12.10.2010.
u 10:32

Kako će neki postolar, frizer ili drugi obrtnik platiti toliko novca za parkiranje, osobito u ovim teškim vremenima kada gotovo i nemaju posla, pita Ivan Obad iz OKZ-a.

Šok i nevjerica vladaju ovih dana prostorijama Zagrebparkinga u kojima se prodaju mjesečne i godišnje parkirne karte. Naime, vlasnici obrta i poduzeća u središtu Zagreba moraju sada plaćati parkirnu kartu čak 627 posto više nego ranije!

Povlaštena pristojba

Do sada su obrtnici i poduzetnici mogli plaćati kartu po povlaštenoj tarifi za stanare, ali od 1. rujna svi moraju platiti povlaštenu kartu za pravne osobe. Umjesto dosadašnjih 110 kuna na mjesec, odnosno 1320 kuna za godinu, vlasnici tvrtki u 1. zoni sada moraju mjesečno plaćati 800 kuna, dakle 9600 kuna na godinu. Zagrebparking je ukinuo sve povlastice koje su mogle koristiti pravne osobe, zbog čega vlasnici obrta i tvrtki sada moraju izdvojiti još 8280 kuna.

Zagrebački je gradonačelnik Milan Bandić cijeli grad odavna pretvorio u parkirališnu zonu, a ovaj harač u središtu grada, upozoravaju obrtnici, mnogi od njih neće preživjeti. Doista, visoke cijene za parkiranje čine se neodrživima i hitno će trebati nešto mijenjati ako se središte glavnoga grada ne želi proglasiti nepoduzetničkom zonom. Cijene parkiranja višestruko su pretjerane, osobito ima li se na umu to da Zagrebparking gotovo ništa nije ulagao dok je širio zone parkiranja i povisivao cijene.

– Kako će neki postolar, frizer ili drugi obrtnik platiti toliko za parkiranje, osobito u ovim teškim vremenima kada gotovo i nemaju posla? Ubrzo ćemo se službeno očitovati da iskažemo svoje nezadovoljstvo preskupim parkiranjem i zatražimo niže cijene – kazao je Ivan Obad, predsjednik Obrtničke komore Zagreb.

Dosadašnju cijenu obrtnici smatraju prihvatljivom, a sve iznad toga neodrživim.

– Čuli smo da je Bandić već pripremio povlaštenu tarifu za neke obrte i deficitarna zanimanja u središtu grada. Najavio je da će ta karta stajati 3000 kuna na godinu, no i to nam je previše – kazao je Obad. Najveće žrtve harača za parkiranje opet će, čini se, biti radnici jer će gazde veliki novčani gubitak najlakše prebiti preko njihovih leđa. – A što mi drugo preostaje nego tih 8300 kuna minusa uzeti radnicima od plaće. Drugog rješenja nemam u ovim uvjetima – kazao je jedan obrtnik.

I HUP protiv cijena

I u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, koja stalno upozorava na antipoduzetničku klimu, smatraju da su cijene parkiranja previsoke.

– Smatramo da je to previsoka cijena jer treba biti svjestan situacije u hrvatskom gospodarstvu. To je preveliko opterećenje za tvrtke koje jedva posluju i bore se za svako radno mjesto – kazali su u HUP-u.

Ključne riječi

Komentara 31

AU
autoritet
10:42 12.10.2010.

Zar nije to u nadležnosti Holdinga a ne Bandića?

UK
Ugo Kajvez
10:44 12.10.2010.

12.10.2010. u 10:42h autoritet . Svi su oni pajdaši iz istog miljea .......... pod stolom shake hands, ... se veli ......

OB
-obrisani-
14:01 13.10.2010.

drugovi i drugarice, pa to je nepravda! neka bude sram grad titograd. čistokrvni zagrepčanci to nisu zaslužili od partizanskog plemstva. partizansko plemstvo svira na tanke strune živaca čistokrvnih zagrepčanaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije