Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UKIDANJE RADNIH DOZVOLA

Austrija i Njemačka ovim će potezom izazvati novi potres na našem tržištu rada

Bandić obišao radnike na Mostu slobode i počastio ih ćevapima
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/2
28.02.2020.
u 10:41

Hrvatska je lani izdala 73,061 radnu dozvolu za strance, a od toga se 85% odnosi na radnike iz regije.

Promjene u regulatornom okviru Njemačke i Austrije dodatno će pogoršati stanje na hrvatskom tržištu rada i izazvati manjak radnika. Očekivanja su to savjetnika za radnu politiku i zapošljavanje HGK Davorka Vidovića u povodu njemačkog otvaranja za kvalificirane radnike zapadnog Balkana 1. ožujka te austrijskog za hrvatske državljane, kroz zapošljavanje bez radne dozvole od 1. srpnja, piše Poslovni dnevnik.

Vidović ističe kako Hrvatska nije skroz spremna za to te da bi situaciju mogle popraviti nove mjere poput povećanja minimalne plaće na 5000 kuna, uz kompenzaciju iznosa povećanja najviše ugroženim poslodavcima i branšama. Navodi i da bi poslodavci mogli mnogo učiniti kada bi ugovore na određeno pretvorili u ugovore na neodređeno vrijeme.

To ih ne bi stajalo, a mogli bi zaustaviti odlazak radnika iz RH, kaže Vidović dodajući da nas ne čeka samo veliki porast dnevnih migranata, što je bio i slovenski slučaj, pa iz Maribora dnevno 16.000 ljudi odlazi na rad u Austriju. Najviše će zato biti pogođeni poslodavci iz sjeverozapadne Hrvatske, gdje su u radnointenzivnoj industriji plaće ispod prosjeka RH. 

Hrvatska je lani izdala 73,061 radnu dozvolu za strance, a od toga se 85% odnosi na radnike iz regije. 

S njemačkim zakonom apsolutno se povećava konkurencija hrvatskim poslodavcima čije ključne prednosti ostaju blizina tržišta i nepostojanje jezične barijere. To može nadmašiti financijsku prednost njemačkih poslodavaca, no naši se trebaju potruditi da osiguraju što bolje smještajne i radne uvjete te plaću koja će u kombinaciji s tim biti stimulativna za dolazak u RH, kaže Vidović.

Pogledajte i video: Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj

Ključne riječi

Komentara 15

ST
stefj
10:54 28.02.2020.

Neće dizanje minimalne plaće i mahnito zapošljavanje u javnom sektoru zadržati radnike u Hrvatskoj. Samo će dodatno opteretiti realni sektor, otjerati struku i mlade, te stvoriti nove generacije neradnika... Ključno za rast gospodarstva je reforma javnog sektora, pojednostavnjenje zakona i procedura, te omogućavanje tržišnog natjecanja. To su stvari koje su napravile Estonije, Irska i neke druge zemlje, što im je omogućilo visoki gospodarski rast... A bez rasta i bez toga da dosegnemo standardom prosjek EU-a nećemo zadržati ljude u Hrvatskoj. Mjere koje sada provodi Hrvatska, a to su rast javnog sektora (u broju, primanjima i pravima), je točno ono što je radila Grčka prije bankrota. Grčkoj nije pomogao turizam, neće niti nama...

TH
than
11:15 28.02.2020.

Ozbiljne zemlje se brinu za sebe, a ne tamo za neke banana države. Najbolje da izmislimo još 1500 općina, izgradimo još poneki most, nešto ceste i željeznice i time podignemo BDP. I naravno, uvesti nove poreze. Samo ne onaj koji će udariti na banke i ostale u nekretninskom biznisu. Po mogućnost na zrak...

AD
adler77
11:24 28.02.2020.

Samo neka idu radnici, ovdje i onako nema budućnosti za radnika.....vidim svi idu taxi vozit i svi će završit u stečaju ili u dugovima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije