Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oglasio se SSSH

"Ako poslušamo Svjetsku banku, pristajemo na dug radni dan"

\'unu...zagreb....10.01.2006 ...novac...lova...kuna.... snimio:antonio bronic\'
Antonio Bronić/Pixsell
15.12.2011.
u 15:27

Kako smatraju sindikalisti, Svjetska banka savršeno je svladala umijeće "vladanja" širenjem straha od ekonomskog i društvenog kolapsa

Svjetska banka ponavlja poznati refren: smanjiti plaće, olakšati otpuštanja, zamrznuti mirovine, suspendirati kolektivne ugovore, povećati mirovinski doprinos za II. stup... navodi se u priopćenju Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) u kojem reagiraju na nedavno predstavljanje gospodarskog izvješća Svjetske banke.

Kako smatraju sindikalisti, Svjetska banka savršeno je savladala umijeće "vladanja" širenjem straha od ekonomskog i društvenog kolapsa. "Na krilima straha koji proizvodi, iznuđuje pristajanje na svoje uvjete. Prihvatimo li 'strukturne reforme' na način koji zagovara Svjetska banka, pristajemo na strah od gubitka posla, od računa koji nam pristižu, od siromaštva koje nas sustiže, od budućnosti koja je izvan naše moći odlučivanja. Pristajemo na dug i iscrpljujući radni dan, na ucjene radnom egzistencijom, na potlačenost i prihvaćanje nepravdi", piše u priopćenju.

U SSSH se zato pitaju "koliki je doprinos Svjetske banke i ekonomske doktrine koju zagovara općoj bijedi, općoj dehumanizaciji ljudskih odnosa i ugrožavanju temeljnog prava na dostojanstven život i slobodan izbor".

U posljednjih 10 godina, prema podacima EUROSTAT-a, jedinična cijena rada po proizvodu smanjena je za 14 posto, napominju sindikalisti. Stoga buduća Vlada RH, kaže SSSH, mora razmisliti hoće li i uz koje uvjete intervenirati u javnome i drugim sektorima.

Komentara 24

LI
lietuva
20:44 15.12.2011.

Nitko nas ne tjera da radimo dulje, ali ne za tu plaću!!!

AU
Augustiner
16:31 15.12.2011.

Sve je to jedan VELIKIIIIII PLAN..iza koje stoji jedna ekipa...vlastodržaca....a sve je počelo negdje oko 2000 u svijetu...od tada...se ne može nabrojat kakve sve splačine svjetska ekipa nije smislila..od boleščura do umjetno izazvane krize, nafta, ratovi...mala bara puno krokodila...budućnost hahaha....mi nemamo budućnosti...za cca 10 godina ako se ništa ne bude pomaglo...slijedi špahtlanje trenutne populacije jednim krasnim ratom....majka zemlja ne može izdržat sedam ili osam milijardi ...

DO
doktorica
16:07 15.12.2011.

Stoga buduća Vlada RH, kaže SSSH, mora razmisliti hoće li i uz koje uvjete intervenirati u javnome i drugim sektorima..........a imaju li oni nekog trećeg?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije