Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Petar Čobanković prvi put predsjedao Upravnim odborom HFP-a

Agrokorova ponuda za kupnju Vupika dobila blagoslov HFP-a

Vedran Duvnjak
Anto Magzan/Pixsell
10.11.2009.
u 18:40

Preporuku da se prihvati Agrokorova ponuda HFP će poslati Vladi koja mora donijeti konačnu odluku.

I posljednji državni poljoprivredni kombinat konačno bi mogao biti privatiziran. Upravni odbor HFP-a danas je na sjednici, naime, prihvatio ponudu Agrokora za kupnju 87,98 posto dionica Vupika s obrazloženjem da je financijski čak dvadesetak posto bolja od jedine preostale valjane ponude koju su zajednički podnijeli Žito i M SAN ulaganja.

Radnicima 25+1

Preporuku da se prihvati Agrokorova ponuda HFP će poslati Vladi koja mora donijeti konačnu odluku. Agrokor se u svojoj ponudi obvezao 87,98 posto dionica platiti 30 milijuna kuna, podmiriti 20 posto dospjelih obveza Vupika prema državnim vjerovnicima, što će iznositi između 50 i 60 milijuna kuna.

Todorić se obvezao u iduće tri godine zadržati svih 847 radnika, dok će u idućih pet godina u Vupik uložiti 430 milijuna kuna. Na radnike će prenijeti 25 posto plus jednu dionicu, o čemu je već sklopio ugovor sa sindikatom. Za podmirenje obveza Vupika, koje iznose oko 270 milijuna kuna, Agrokor je pak ponudio popust od 80 posto.

Marko Pipunić, vlasnik i predsjednik uprave Žita, time je ostao kratkih rukava, iako je, kako je sam nedavno tvrdio, tri protekle godine Vupik održavao u životu upumpavajući u njega 60 milijuna kuna, a ostao je prikraćen i za pravo na šest do sedam tisuća hektara dugoročne koncesije nad državnim zemljištem kojim raspolaže Vupik. Inače, temeljni kapital Vupika iznosi 568.800 milijuna kuna.

No, kad se u njegovu vrijednost ubroje samo neki od kapaciteta, poput silosa na Dunavu povezanog cestom, željeznicom i vodenim putem čiji je kapacitet 5200 vagona i 700 vagona podnog skladišta, silosa kod Bršadina kapaciteta 8000 vagona, govedarske farme na Jakobovcu, Dubravi i Lovasu sa 2215 krava, junica, bikova i teladi..., vrijednost koju je Todorić dobio s Vupikom puno je veća.

Raskid ugovora

Članovi UO HFP-a pozvali su danas radnike Željezare Split da u utorak u 8.30 sati dođu u prostorije tvornice te daju brojeve svojih tekućih računa kako bi im se mogla isplatiti plaća. Naime, HFP je Željezari odobrio kratkoročni, jednogodišnji zajam od 1,340.039 kuna za isplatu 406 minimalnih bruto plaća za rujan, a kako su računi Željezare blokirani, uplata se može obaviti jedino na njihove tekuće račune.

Iako su radnici još 3. studenoga pozvani da donesu brojeve svojih računa kako bi im se isplatile plaće, rekli su da im je teško okupiti se i da bi im za to trebalo barem šest mjeseci, a u međuvremenu su i trojica radnika započela štrajk glađu. Da je to nepotrebno, slaže se i predstavnik sindikata u UO HFP-a Ozren Matijašević, koji je zaključio kako taj hrabri i suludi čin ne treba nastaviti.

– Molim sve radnike da se okupe sutra te potpišu izjavu kojom se odriču prava potraživanja bruto iznosa plaće za rujan od Željezare, budući da će im je isplatiti HFP – rekao je danas Matijašević, a s njime se složila i nova članica UO HFP-a Tamara Obradović-Mazal.

Predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak izvijestio je UO na čelu s novim predsjednikom Petrom Čobankovićem o problemima s poljskim Zlomrexom s kojim će raskinuti ugovor.

– Zlomrex nam još nije dostavio potvrdu o raskidu predugovora o prodaji dionica Željezare Investicijskom fondu rizičnog kapitala Carlson iz Britanije, a koji je Ministarstvo gospodarstva odbilo jer nisu spremni ispuniti sve uvjete. Trebamo još sastaviti i ugovor o prijenosu potraživanja i dionica – zaključio je Duvnjak.

Ključne riječi

Komentara 1

RO
romictea
19:00 10.11.2009.

I tko kaze da se KORUPCIJA zaustavila kada se Todoricu opet daje poklon, umijesto da se od njega trazi da podmiri obveze prema vjerovnicima pa i porez prema drzavi. FUJ GADOVI HDZ-a

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije