Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUDSKA PRAKSA

Addiko banka po nalogu suda mora dostaviti “papire” za CHF

IL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
VL
Autor
Valentina Wiesner
01.08.2019.
u 07:57

Banka mora dostaviti pregled svih uplata po kreditu, podatak o tome koliki se dio uplate odnosi na glavnicu, a koliki na kamate, kao i informaciju o tečaju CHF-a na datum svake uplate

Donesena je prva presuda prema kojoj banka mora dostaviti dokumentaciju o CHF kreditu, potrebnu za izračun tužbenog zahtjeva. Županijski sud u Osijeku odbio je žalbu Addiko banka na prvostupanjsko rješenje kojim joj Općinski sud u Osijeku nalaže da dostavi “papire” koje je prethodno odbila izdati potrošaču.

Banka mora dostaviti pregled svih uplata po kreditu, podatak o tome koliki se dio uplate odnosi na glavnicu, a koliki na kamate, kao i informaciju o tečaju CHF-a na datum svake uplate. Sud je prihvatio argument tužitelja da je posrijedi tzv. stupnjevita tužba, u kojoj klijent ne raspolaže podacima na čijoj bi osnovi mogao izračunati točan tužbeni zahtjev, dok banka njima raspolaže, ali ih ne želi ustupiti.

O presudi je izvijestila Udruga Franak, kao i o još tri u korist potrošača: pravomoćnoj za preplaćene kamate u euru, prvostupanjskoj za konvertirani CHF kredit te o ništetnoj kamati i valutnoj klauzuli u otkazanom CHF kreditu.

Ključne riječi

Komentara 2

MO
moškov
08:25 01.08.2019.

Ina je vrijedila oko cetvrtinu hrvstskog gospodarstva....a danas...u zgradu naftaplina ste uselili dzavni inspektort....mogao bih pisati komentar 10h sto je ina imala a sto ima danas...ostatak ostataka nekad gigantske kompanije....to vase mesetaranje sa konzultantima je znate vec....

DU
Deleted user
11:26 01.08.2019.

samo u kroatistanu s ebanke mogu tako ponasati. u eu, koju tako volimo usporedjivati, bi drugi dan bank abila zatvorena na neodredjeno dok ne ispuni zahtjeve. kod nas su sudovi samo mjesta z ahr luzere koji se nadaju nekoj pravici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije