Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pružni prijelaz

Znate li što znači ovaj prometni znak? Mnoge nesreće se događaju upravo zbog njega!

Škare Ožbolt i Kavur, poznat kao Dado iz Smogovaca, obišli pružni prijelaz i lokaciju za buduću školu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
16.10.2022.
u 15:14

U Hrvatskoj je 1500 pružnih cestovnih prijelaza preko kojih dnevno prelaze deseci tisuća automobila

U Hrvatskoj je 1498 pružnih cestovnih prijelaza preko kojih dnevno prelaze deseci tisuća automobila. Znate li što znači ovaj prometni znak na slici, dali se približavate prijelazu ceste preko željezničke pruge s branicima ili polubranicima ili bez branika i polubranika?

Od 1498 pružnih prijelaza u Hrvatskoj, samo ih 469 ima branike ili polubranike. Još ih je 123 osigurano svjetlosno-zvučnom signalizacijom, a daleko najveći broj, njih 906, osigurano je samo znakovima "stop" i Andrijinim križem. Dakle, 63 posto svih prijelaza u Hrvatskoj nema uređaje za osiguranje, već samo cestovno-prometne znakove upozorenja.


Također, 60 posto ukupnog broja nesreća na pružnim prijelazima dogodio se na onima koji su osigurani samo cestovnim prometnim znakom. Zato su takvi prijelazi definirani kao tzv. "crne točke" na željezničkoj mreži.

Foto: Narodne novine

Foto: Narodne novine

Ovaj prometni znak označuje približavanje prijelazu ceste preko željezničke pruge bez branika ili polubranika, dok na prometnom znaku približavanje prijelazu ceste preko željezničke pruge s branicima ili polubranicima u trokutu umjesto vlaka jest slika branika.

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
15:46 16.10.2022.

"dali se približavate"??? Tko je tebi dao olovku, jadna li mu majka...

Avatar Svračak
Svračak
18:57 16.10.2022.

Trebalo je napisati da svaka crvena crta označava udaljenost od 80 metara od pruge. Znači 3 crte 240, 2 znače 160 metara i jedna 80 metara.

VI
Vinogradsja
18:38 16.10.2022.

Zato što u Hrvatskom jeziku nema “da li “to se zove dadakanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije