Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Evo objašnjenja

Znate li kako postupiti kad se uključi žuto svjetlo na semaforu?

Nakon oluje koja je poharala Zagreb većina semafora nije u funkciji
Lovro Domitrovic
03.12.2023.
u 09:00

Da zeleno svjetlo znači slobodan prolazak, a crveno obavezno zaustavljanje znaju vjerojatno i ptičice na grani. No znaju li svi vozači i sudionici u prometu što znači kada se na semaforu upali žuto svjetlo.

Najviše je vozača zbunjeno žutim svjetlom. Kada se uključi, nakon zelenog, to od vozača u blizini semafora zahtijeva brze odluke, piše Revija HAK. Kada se približavate raskrižju na kojem se upravlja prometom semaforima zeleno svjetlo znači – slobodan prolazak, a crveno svjetlo zabranu prolaska. No što o žutom svjetlu na semaforu kaže Zakon o sigurnosti prometa na cestama. 

VEZANI ČLANCI 

Upaljeno samostalno žuto svjetlo znači da vozilo ne smije prijeći crtu zaustavljanja niti smije ući u raskrižje, ako se u trenutku kad se žuto svjetlo pojavi, nalazi na takvoj udaljenosti od prometnog svjetla da se može na siguran način zaustaviti. Dakle, prioritet je sigurno zaustavljanje. No ako je žuto svjetlo uključeno istodobno s crvenim svjetlom to znači da će se uskoro promijeniti svjetla, te da će se upaliti zeleno. No zapamtite, upozorava HAK, to ne znači da zabrana prolaska koju označava crveno svjetlo prestaje vrijediti. 

VIDEO Od 15. studenog nova pravila za vozače, kazne do gotovo 2000 eura

 

Komentara 5

DU
Deleted user
11:30 03.12.2023.

Dodati gas.

Avatar suludih10
suludih10
12:19 03.12.2023.

Znatno usporiti, čekati trenutak kad se pojavi crveno i onda punim gasom kroz križanje. To je poznata "zagrebačka tehnika"!

Avatar MILENIUM Sokol
MILENIUM Sokol
11:07 03.12.2023.

Probiti zvucni zid ak je moguce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije