Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAGREB ZA VOLANOM

Zagrepčani lani kupili čak 29.853 automobila

zg-auti-txt.jpg
Foto: Patrik Macek
11.02.2008.
u 23:58

Mrzimo tramvaje, lijeni smo pješačiti, nismo sigurni na biciklima ili smo jednostavno zaljubljeni u automobile, makar se s njima gnjavili još i više. Podaci potvrđuju: iz godine u godinu kupujemo sve više auta. Lani su Zagrepčani kupili 29.893 nova automobila, čak 1500 više nego 2006., pa ih se gradskim ulicama sada kotrlja 400 tisuća.

Gdje su nove garaže?
Parkirališta se ne grade toliko brzo koliko brzo Zagrepčani kupuju automobile. Sada je 17 tisuća parkirališnih mjesta na otvorenom na kojima se parkiranje plaća i još 1369 mjesta u šest javnih garaža. Do kraja godine bit će dovršena garaža na Tuškancu sa 466 novih mjesta, a planira se gradnja još dviju: u Klaićevoj sa 780 mjesta i ispod Trga maršala Tita sa 515 mjesta.

U širem gradskom središtu još je tridesetak tisuća parkirališnih mjesta. Očito nedovoljno jer svakoga dana pauci u prosjeku premjeste 83 nepropisno parkirana vozila. Mogli bi i više kad bi se redovito pojavljivali tamo gdje za paucima vape. Premještaj vozila vlasnici plate 500 kuna, a čim jedno vozilo odvezu, već se drugi vozač ubacuje na opasno mjesto.

Samo u lanjskih prvih devet mjeseci Zagrebparking je zapisao 31 milijun kuna dobiti.

Za ekološke je prerano
Prošle godine je u Zagrebu bilo 399.518 registriranih vozila, čak 15.006 više nego godinu prije. Tipičan zagrebački automobil star je 9,5 godina, a najviše se vjeruje europskim proizvođačima. Među dvadeset najprodavanijih u Zagrebu 2007. godine samo su dva modela neeuropskih proizvođača i to tek na 13. i 18. mjestu.

– Zagrepčani uglavnom kupuju automobile niže i srednje klase. Izbjegavaju najjeftinije. Popis najprodavanijih modela u Zagrebu isti je kao u drugim hrvatskim gradovima, ali je ipak vozni park Zagrepčana plemenitiji nego drugdje. Nerazmjerno više superluksuznih i ekskluzivnih vozila Ferrarija, Porschea, Aston Martina, Mercedesa i BMW-a nosi pločice s oznakon ZG – kaže Darin Janković iz tvrtke JATO Dynamics.

Podaci Hrvatskog autokluba kažu da Zagrepčani najviše pozornosti posvećuju sigurnosti i potrošnji, ali je za skuplja, ekološki prihvatljivija vozila na hibridni pogon ipak još prerano.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije