Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNATOČ INFLACIJI

Kupiti zagorsku puricu nemoguća misija: 'Nema više, primamo narudžbe za 2024.'

Ilustracija
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/4
07.12.2023.
u 14:38

Domaće 'zagorske' purice ovih smo dana za zagrebačkom Dolcu našli za 13,13 eura/kg, bijele purice za 9,94, domaću patku za 9,90 eura/kg

Nema više ni purica ni purana. Trenutačno primamo samo narudžbe za 2024. – smije se Snježana Cingulin iz Kraljevca na Sutli, čiji je broj telefona samo jedan u nizu koji se uzaludno okreću ovih dana. Iako su i zagorske purice, kao i sve ostalo na valu inflacije, ove godine skuplje 20-ak posto – kupiti ih na nekom domaćinstvu u Hrvatskom zagorju nemoguća je misija. Rasprodane su i nekoliko tjedana ranije nego prijašnjih godina.

– Usprkos koroni i slabijoj kupovnoj moći, bez purica i purana ostali smo još prije mjesec i pol. Da sam imao tri puta više, sve bih ih prodao – priča nam i Boris Vrhovski iz Đurmanca koji, za razliku od većine uzgajivača iz te regije, drži upravo certificirane zagorske purane, koji su na razini EU hrvatski proizvod sa zaštićenim zemljopisnim porijeklom. Iako se između certificirane i necertificirane zagorske purice, odnosno purana, na prvi, a ni na deseti pogled ne vidi nikakva razlika – Vrhovski jako dobro zna koja je – 1000 eura, koliko njegove purane svake godine stoji certifikacija plus točno specificirani režimi držanja, selekcije, ispaše, nadzori mjerodavnih tijela...

Priča koja se stvarala više od dva desetljeća danas je u Zagorju spala na samo dva uzgajivača – Vrhovskog i kolegu mu Filipovića, odnosno na manje od 1000 certificiranih zagorskih purana godišnje, dok će se na stolovima Hrvata samo iz tog kraja na božićnom stolu naći oko 11 tisuća komada. Njih 10-ak tisuća, koji također većinu života prožive na otvorenom, slobodno čeprkajući uokolo – zapravo se ne bi smjeli zvati "zagorskim". No zvali ih samo puricama, "domaćim" ili zagorskim – potrošače očito ni ove godine nije briga i ne pitaju za cijenu.

– Po meni je zapravio stvorena kultura jedenja. Kao što Amerikanci za Dan zahvalnosti moraju objedovati puricu, tako Hrvati moraju za Božić – i to hrvatsku, domaću. Jedini je problem da svatko želi komad više, a nema ih – priča Vrhovski, koji je ove godine proizveo oko 700 komada zagorskih purana. Najbolje idu purice jer su manje, od oko 3 kg, dok purani teže 5,50-6 kg. Kilogram purice je 12 eura, purana 10, što je za oko 2 eura više nego lani. Zbog većih troškova, mogao je staviti i višu cijenu, no nije, kaže, htio biti bezobrazan. Želi poslovati i dogodine – i svakako dizati proizvodnju, koja trenutačno opstaje samo zahvaljujući Županiji koja ih podržava.

VEZANI ČLANCI:

Damir Šćuric upravo je prodao zadnjih 60 od 1000 uzgojenih komada jednoj mesnici. Iako se gdjegdje purice cijene i na 14 eura/kg, kod njega su i purice i purani 12, naravno zaklani i očišćeni. S narudžbama se, priča, ove godine krenulo već u listopadu, kupci koji su lani izvisili ove su godine bili pametniji. Potražnja raste, no problem je zemljište za ispašu pura. Rijetko tko ima pola hektara u komadu, kamoli hektar da bi značajnije dizao proizvodnju, a Šćuric godišnje uzgoji i oko 3000 pataka, kojih se kilogram trenutačno prodaje za oko 8,50, te 200 do 300 gusaka za stare kupce, koje su također 12 eura/kg. Domaće "zagorske" purice ovih smo dana za zagrebačkom Dolcu našli za 13,13 eura/kg, bijele purice za 9,94, domaću patku za 9,90 eura/kg. No tko je i ranijih godina čekao zadnji radni dan prije Božića da ih kupi ostao je kratkih rukava.

Potrošnja purica u prosincu raste za oko 110.000 komada te se uz uobičajenu mjesečnu potrošnju od 80-ak tisuća iznosi i 190 tisuća, oko 400 tona više u odnosu na druge mjesece. Za razliku od ostalog mesa, glavnina ih je iz domaćeg uzgoja, a najviše iz Vindona, koji će, kako tvrde iz te tvrtke, i ove godine ponuditi bogati blagdanski asortiman, od svježih do nadjevenih purica s certifikatom "uzgojeno bez upotrebe antibiotika". Preporučena je maloprodajna cijena njihovih purica 5,99 eura po kilogramu.

VIDEO Vojna vozila 'Bradley' brodom stigla u riječku luku

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar Asterix
Asterix
15:17 07.12.2023.

Nemam komentara, na dijeti sam.

CH
chemica
14:44 07.12.2023.

Što će mi, zaboga miloga, malo veća kokoš s hrpom kostiju? Dobiješ lijepe pureće filee i faširano pureće meso od Vindona pa radiš s njim što te volja, ma divota jedna.

DA
dajug
14:49 07.12.2023.

Test

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije