Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVITETI NA MWC-u U BARCELONI

Xiaomi predstavio novu Xiaomi 14 seriju, Ultra stiže u Hrvatskoj po cijeni od 1499 eura!

Xiaomi 14 Ultra
Foto: Xiaomi
1/10
25.02.2024.
u 17:15

Glavna zvijezda Xiaomijevog događaja na MWC-u je nova Xiaomi 14 Ultra, moćan pametni telefon velikog odličnog zaslona s jakim čipsetom i vrlo zanimljivim kamerama s posebnim naglaskom na snimanje videa. No, vrlo je uočljiva i cijena ovog uređaja koji od sutra stiže i na hrvatsko tržište s cijenom od čak 1499 eura

Xiaomi je u Barceloni na početku Mobilnog svjetskog kongresa (MWC) predstavio svoju novu flagship seriju pametnih telefona Xiaomi 14 i Xiaomi 14 Ultra. Xiaomi je nastavio uspješnu suradnju s njemačkom tvrtkom Leica, specijaliziranom za kvalitetne fotografske objektive na mobilnim uređajima, a to je partnerstvo sada donijelo i novu generaciju optike Leica Summilux za koju iz Xiaomija ističu da će im donijeti prednost pred konkurencijom u inovacijama mobilnih snimanja. 

Xiaomi je u Barceloni predstavio i tablet Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 te nosive uređaje Xiaomi Watch S3, Xiaomi Smart Band 8 Pro i Xiaomi Watch 2. Ipak, glavna zvijezda Xiaomijevog događaja na MWC-u je nova Xiaomi 14 Ultra, moćan pametni telefon velikog odličnog zaslona s jakim čipsetom i vrlo zanimljivim kamerama s posebnim naglaskom na snimanje videa. No, vrlo je uočljiva i cijena ovog uređaja koji od sutra stiže i na hrvatsko tržište s cijenom od 1499 eura! Usput da podsjetim to je cijena s kojom je u Hrvatsku došao i Samsung Galaxy S24 Ultra. 

Xiaomi 14 Ultra sastoji se od aluminijskog okvira visoke čvrstoće, Xiaomi nano-tehnologije veganske kože i zaštitnog stakla kućne proizvodnje Xiaomi Shield Glass. Veliki 6,73 inčni AMOLED zaslon velike rezolucije (3200x1440) piksela) obećava ugodno korištenje. Zaslon ima promjenjivu brzinu osvježavanja od 1–120 Hz, a sve je podržano impresivnom vršnom svjetlinom od 3000 nita.

Xiaomi 14 Ultra opremljen je konfiguracijom s četiri kamere s rasponom žarišnih duljina, u rasponu od 12 mm do 120 mm. Njegova glavna kamera, opremljena ƒ/1,63–ƒ/4,0 promjenjivim varijabilnim otvorom promjera optičke leće, nudi prilagodbe ekspozicije u različitim scenarijima. Postavku s četiri kamere dovršavaju Leica 75 mm plutajuća telefoto kamera, Leica 120 mm periskopska kamera i Leica 12 mm ultra-široka kamera.

Foto: Xiaomi

Xiaomi 14 Ultra nudi snimanje 8K videa (30 fps) na sve četiri kamere. Glavna kamera podržava snimanje i 120 slika u sekundi u rezoluciji 4K i prilagodljiva je 5x usporenim efektima. Dodatno, u 4K razlučivosti, nudi zumiranje punog raspona pri 60 fps. Uređaj također podržava Dolby Vision snimanje pri 4K 60 fps i ima stabilizaciju za snimanje videa. Dodatni mikrofon je dodan kako bi formirao niz od 4-Mic mikrofona, omogućujući i snimanje okružujućeg zvuka i snimanje usmjerenog zvuka.

Novi filmski način Movie rada uvodi prakse kinematografske industrije kao što je omjer slike 2,39:1 i pravilo okidača od 180°, isporučujući videozapise s kinematografskim izgledom i zamagljenjem pokreta. 

Drugi dio Xiaomijeve nove serije jest Xiaomi 14 koji stiže s prihvatljivijom početnom cijenom od 1099 eura. Ovo je kompaktniji uređaj manjih dimenzije od Ultre: 152,8 mm x 71,5 mm x 8,20 mm. Xiaomi 14 ima konfiguraciju s tri kamere, pružajući dobro zaokruženo fotografsko iskustvo, pokrivajući široki žarišni raspon od 14 mm do 75 mm. Xiaomi 14 je projektiran s optičkim lećama Leica Summilux s nadograđenim otvorom promjera optičke leće ƒ/1,6 na glavnoj kameri. Razlučivost Leica 14 mm ultra-široke kamere nadograđena je na 50 MP, a također nudi vrlo Leica 75 mm plutajući telefoto objektiv, s minimalnom udaljenošću fokusa od samo 10 cm.

Foto: Xiaomi

Xiaomi 14 ima 6,36" CrystalRes AMOLED zaslon rezolucije 2670 x 1200 piksela. Može dosegnuti maksimalnu svjetlinu ekrana od 3000 nita, ima promjenjivu brzina osvježavanja, u rasponu od 1 do 120 Hz.

Oba modela pokreće jaki Qualcommov čipset Snapdragon 8 Gen 3. Što se tiče baterije i punjenja, Xiaomi 14 i Xiaomi 14 Ultra opremljeni su Xiaomi Surge sustavom za upravljanje baterijom, a iz Xiaomija tvrde da da će omogućiti produljenu izvedbu baterije tijekom cijelog dana. Xiaomi 14 napaja baterija od 4610 mAh koju podržava 90 W HyperCharge i 50 W bežični HyperCharge. Xiaomi 14 Ultra napaja veća baterija od 5000 mAh s 90 W HyperCharge uz najnoviju bežičnu HyperCharge tehnologiju od 80 W.

Serija Xiaomi 14 dolazi opremljena operativnim sustavom Xiaomi HyperOS, nakon sedmogodišnjeg predanog razvoja tvrtke Xiaomi. Iz Xiaomiju ističu da će njihov sustav omogućiti bolju povezanost različitih uređaja koje koristite, uključujući i osobno vozilo te kućanske uređaje. 

Na softverskom planu Xiaomi je ostvario suradnju s Google po kojem će od proljeća ove godine na Xiaomi uređaje doći integracija s Google Photos servisom koji omogućuje direktno ubacivanje snimljenih fotografija u cloud. I Xiaomi je predstavio cijeli niz značajki s podrškom umjetne inteligencije, uključujući transkripciju izgovorenog sadržaja (AI subtitles) u stvarnom vremenu tijekom video konferencija. AI Album Search koristi obradu prirodnog jezika, dopuštajući korisnicima da lociraju određene slike unutar svojih kolekcija fotografija opisujući ono što traže. AI Portraits koristi napredne algoritme za stvaranje novih kompozicija portreta izvedenih iz postojećih slika.

Xiaomi 14 bit će dostupan u tri opcije boja: crna, bijela i žad zelena. Xiaomi 14 Ultra bit će dostupan u dvije opcije boja: crna i bijela. Xiaomi 14 dolazi s 1 varijantom pohrane (12 + 512 GB), već od 1.099 eura. Za najbrže kupce Xiaomi u Hrvatskoj daje 200 eura popusta od 26. veljače na Xiaomijevim hrvatskim stranicama. 

Foto: Xiaomi

Xiaomi 14 Ultra dolazi između sredine ožujka i početka travnja s 1 varijantom za pohranu (16 + 512 GB), počevši od 1.499 eura. Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 dolazi od sredine travnja s 1 varijantom za pohranu (8 + 256 GB), počevši od 699 eura. Xiaomi 14 i Xiaomi 14 Ultra će uključivati 4 generacije nadogradnji Android OS, kao i 5 godina sigurnosnih zakrpa. Kako javljaju iz Xiaomija korisnici ovih uređaja imaju pravo na 100 GB pohrane u oblaku Google One za 6 mjeseci probe i 3 mjeseca YouTube Premium s pristupom YouTube i aplikaciji YouTube Music bez oglasa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije