Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Model 208

VIDEO Prvi test: Čime Peugeot planira zadržati privlačnost svog aduta u B segmentu

Testiranje automobila Peugeot 208
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/18
09.02.2024.
u 10:00

Isprobali smo slabiji od nove hibridne braće, sa 100 konjskih snaga. U velikoj većini situacija snage nam nije manjkalo. Uvijek kreće na struju, a tako prevali i prvih nekoliko metara, dok vozač ne nagazi na gas. Kasnije sam, ovisno o situaciji, aktivira i gasi elektromotor

Redizajnirani Peugeot 208, francusko pojačanje u B segmentu, stigao je u Hrvatsku. Stoji od 18.212 eura, povodom početka prodaje cijena za 208 Active PureTech sa 75 konjskih snaga iznosi 17.490 eura, a mi smo odmah isprobali hibridnu GT izvedbu. Nova 208-ica u početnoj Active opremi, među ostalim, ima klimatizacijski uređaj, LED svjetla sprijeda i straga, stražnje parkirne senzore, 10-inčni zaslon na dodir, Mirror Screen, metalik boju. Testni primjerak na najbogatijoj je razini, 208 GT ima i prednja svjetla u Full LED tehnologiji, automatsko upravljanje svjetlima, i-Cockpit 3D s 10-inčnom digitalnom instrumentnom pločom, bežični punjač mobitela, HD stražnju kameru, pomoć pri parkiranju sprijeda i straga, kompaktni upravljač od zrnaste kože s integriranim kontrolama multimedije, 17“ alu naplatke, pokretanje vozila na tipku... Dio GT paketa su i odlična sportska sjedala s bočnom potporom. Aluminijske papučice i pragovi također naglašavaju sportski dojam, kao i prošivi interijera u upečatljivoj limeta boji karoserije.

Ukupno gledajući, 208-ica je vizualno pun pogodak – bila je to i prije, a sad je dojam još i bolji. U oči najprije upadaju tri nove LED kandže u uglovima prednjeg branika – novog, a nova je i maska. Te su tri okomite crte Peugeotov potpis na svim razinama opremljenosti. Nova su i stražnja svjetla, s okomitim linijama, kao i natpis Peugeot. Nova krovna antena kazuje da je 208-ica uvijek povezana. Bilo izvana, bilo iznutra, automobil izgleda odlično, izdvaja se u masi uniformiranih modela. Budući da je osvježenje ovom gradskom modelu donijelo bogatiju opremu u svim razinama, ova najviša razina krcata je sustavima za udobnost, zabavu i sigurnost. I sve je pritom tako skladno i s ergononijom na umu uklopljeno u cjelinu, da se potpuno prirodno i koristi. Lakoći snalaženja uvelike pridonose i tzv klavirske tipke ispod centralnog zaslona koje su zapravo kraći put do bitnih funkcija. To je hvale vrijedno rješenje, i s aspekta sigurnosti i sa strane lakoće korištenja. Sam zaslon visoke razlučivosti dobrog je odziva, ponekad treba malo više 'kopati' da se nađe neka od stavki koja nije na tipkama ispod, ali sve je u okvirima normalnog korištenja. Malo kolo upravljača već je karakteristično za Peugeot. Djeluje zgodno, no nižim vozačima ovdje je puno lakše naći pravi položaj za volanom nego visokima. Na prednjim sjedalima ne manjka ni udobnosti ni prostora, straga je komfor nešto manji, razumljivo. Prtljažnik je solidan za gradski segment (352-824 l). Kvaliteta materijala i izrade uočljivo je kvalitetnija.

VEZANI ČLANCI:

Gama modela obuhvaća termičke, hibridne i električne inačice. Početna benzinska 208-ica raspolaže sa 75 konja i 5-stupanjskim ručnim mjenjačem. Oba hibrida u ponudi noviteti su, oba s također novim eDCS6 prijenosom – prvi ima 100, a drugi nudi 136 konja. Benzinsko-hibridni pogon sastoji se od pogonskog elektromotora i baterije od 48 V. Baterija se puni samo tijekom vožnje, a hibridna 208-ica samo na struju može prevaliti manje udaljenosti (oko 1 km). Prednosti hibrida su bolja ubrzanja na nižim okretajima, 15% niža emisija CO2 i niža potrošnja goriva (u odnosu na isključivo benzinsku izvedbu). Vožnja je jednaka onoj s automatskim mjenjačem, uglađena i ležerna. Sviđa nam se mali prekidač umjesto klasične ručice mjenjača. Isprobali smo slabiji od hibridne braće, sa 100 konjskih snaga. U velikoj većini situacija snage nam nije manjkalo. Uvijek kreće na struju, a tako prevali i prvih nekoliko metara, dok vozač ne nagazi na gas. Kasnije sam, ovisno o situaciji, aktivira i gasi elektromotor. Na gas reagira brzo, okretan je u probijanju kroz gradsku gužvu, neravnine na cestama dobro upija. Značajnija buka u kabinu se ne probija ni pri vožnji autocestom. Peugeot 208 Hybrid 100 eDCS6 Active košta 23.165 eura, dok u GT razini opreme stoji 27.228 eura.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije