Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAMO NA STRUJU

VIDEO Isprobali smo Jeepov prvi električni model, kompaktni SUV Avenger

Foto: Mato Pavličević
1/19
19.09.2023.
u 07:30

Pokreće ga elektromotor snage 156 KS, uz 260 Nm okretnog momenta. Uz kapacitet baterije od 54 kWh, doseg mu je s jednim punjenjem 400 kilometara. Jeep Avenger stoji od 40.900 eura

Prvi potpuno električni Jeep, kompaktni SUV model Avenger cjenovno starta od 40.900 eura. Dugačak je 408 centimetara, što u kombinaciji s kockastom karoserijom karakterističnom za Jeep u putničkoj kabini osigurava dovoljno prostora za tu klasu, odnosno za četiri odrasle osobe, petu na kraćim relacijama.  Avenger se temelji na eCMP platformi Stellantis grupe, baš kao i Peugeot e-2008 i 2008, Opel Corsa-e i Mokka-e. Iako je kompaktan (što ga čini prilično zanimljivom i okretnom opcijom za gradsku vožnju) te nema pogon na sva četiri kotača, iako za pogon koristi električnu energiju, Avenger je pravi Jeep. Vizualno, ne možete pogriješiti – prepoznatljiva prednja rešetka sa sedam utora, kratki prevjesi, široki branici - a pripadnost Jeep obitelji jasna je i u interijeru. Robustan izgled dodatno je naglašen kontrastnim crnim krovom, u odnosu na upečatljivu žutu boju karoserije. Dobra kombinacija, posebno uz kućišta vanjskih retrovizera također izvedena u crnoj boji.

Avengerova litij-ionska baterija podržava punjenje snage do 100 kW, pa se od 20 do 80% kapaciteta može napuniti za 24 minute
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Od premijernog predstavljanja krajem prošle godine, Avenger je dužinom novi početni model marke, 16 je centimetara kraći od Renegadea. Pokreće ga elektromotor snage 156 KS, uz 260 Nm okretnog momenta. Uz kapacitet baterije od 54 kWh, doseg mu je s jednim punjenjem 400 kilometara, no to, naravno, ovisi o više faktora – stilu vožnje, konfiguraciji terena, vanjskoj temperature… Proizvođač navodi da bi doseg pri isključivo gradskoj vožnji mogao biti i 550 km. Tijekom tjednog testa mi smo s jednim punjenjem baterije prešli 370 kilometara, s tim da nismo ciljali biti najštedljiviji, već smo se vozili svojim uobičajenim ritmom, ne ustručavajući se naglo stiskati gas, što, jasno, intenzivnije prazni bateriju. Njegova litij-ionska baterija podržava punjenje snage do 100 kW, pa se od 20 do 80% kapaciteta može napuniti za 24 minute, dok punjenje na 11 kW punjaču od 0 do 100% traje pet i pol sati. No, kad vam samo treba brzo dopunjavanje baterije, korisno je znati da su samo tri minute punjenja - uz brzo punjenje od 100 kW DC - dovoljne za prelazak 30 km, što znači da automobil za dnevne potrebe možete napuniti u pauzi za kavu.

U vožnji se Avenger pokazao dobrim partnerom. Naveli smo već, odličan je izbor za grad jer je kompaktan, zbog oblika i povišenog položaja sjedenja preglednost je uzorna, a gradske ulice, generalno gledajući, najbolji su poligon za električne automobile. Snagu elektromotora Avenger šalje na prednje kotače, a kao kompenzacija zbog izostanka 4x4 pogona tu je kontrola proklizavanja sa šest modova vožnje. Naime, tehnologija Selec-Terrain i sustav za pomoć pri kretanju nizbrdo omogućavaju prilagođavanje svim vremenskim uvjetima na cesti (kiša, snijeg, skliski teren). Iako većina vozača ovakvih automobile zapravo i ne silazi s asfalta, dobro je znati da to možete učiniti Avenger ima nešto veće  odstojanje od tla – korektnih 20 cm. Također, prilazni mu je kut 20 stupnjeva, a odlazni 32 stupnja. Maksimalna brzina ograničena mu je na 150 km/h. Avengerova je upravljivost za svaku pohvalu. Upravljač je precizan i pruža dobre povratne informacije. Na zavojitim cestama karoserija mu se tek neznatno naginje.

Moderno osmišljena digitalna unutrašnjost obiluje praktičnim pretincima, što otvorenim, što zatvorenim, a vozaču je na dohvat ruke i mjesto za bežično punjenje pametnog telefona
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

 

Kokpitom dominira digitalna instrumentna ploča s velikim brzinomjerom i 10,25-inčni središnji multimedijski ekran sustava Uconnect, osjetljiv na dodir. Ispod središnjeg zaslona komande su klimatizacijskog uređaja, a ispod njega, zanimljivo, također vodoravno posloženi prekidači su za izmjene prijenosa, budući da ovdje nema klasične ručice automatskog mjenjača. Moderno osmišljena digitalna unutrašnjost obiluje praktičnim pretincima, što otvorenim, što zatvorenim, a vozaču je na dohvat ruke i mjesto za bežično punjenje pametnog telefona. Zgodni su i žuti detalji na instrument ploči. Oprema je dobra. Avengerovi napredni sustavi za pomoć u vožnji podržavaju autonomnu vožnju razine 2, pa će vozaču aktivno pomoći da, primjerice, održava sigurnu udaljenost od vozila ispred i drži se na sredini prometnog traka. Na izbor su tri paketa opreme (Summit; Longitude i Altitude), a već u početnoj Avenger među ostalim donosi automatski klima-uređaj, audio sustav, LED svjetla, parkirne senzore, 17” aluminijske naplatke, kabel za punjenje, sustav kočenja u nuždi koji detektira vozila, pješake i bicikliste, pomoć pri spuštanju niz padinu, All Terrain način odabira vožnje po terenu, adaptivni tempomat.

VIDEO: Bili smo u prvom hrvatskom pametnom dućanu: Čim uđete 'skinu' vam 50 eura

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije